Återvinningscentraler blir bytescentraler för en dag. Lördag 17 maj är det premiär för Bytardagen i Göteborg. Då blir stadens återvinningscentraler också bytescentraler: Ett TV-spel mot ett par skor eller en bok mot en trehjuling!

Tidigare har Göteborgs Stad ordnat leksaksbytardagar på bland annat Frölunda kulturhus och Blå Stället. Men i år är första gången som Bytardagen arrangeras, tillsammans med tio andra västsvenska kommuner.

Många kommunala återvinningscentraler tar idag emot begagnade grejer som går vidare för försäljning och återanvändning, ofta via hjälporganisationer. Men på Bytardagen finns det alltså chans till direktbyten.

Mindre grejer som ligger därhemma och som inte används, kan någon annan få nytta och glädje av. Kläder, skor, böcker och leksaker kan skänkas vid ett särskilt bytarbord, samtidigt som man kan byta till sig något på bordet som man själv vill ha.

Effektivt sätt att minska sin miljöpåverkan
Återanvändning är ett miljövänligt och enkelt sätt att göra sig av med det man inte längre behöver.

– Den största klimatpåverkan i en produkts livscykel sker oftast vid tillverkningen, säger Viktoria Edvardsson, Renovas miljö- och kvalitetschef.

– Genom att återanvända gamla prylar minskar vi behovet av nyproduktion, vilket är ett effektivt sätt att minska vår miljöpåverkan.

Bytardagen arrangeras av de elva västsvenska kommunerna Ale, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö samt Renova.