Energi- och klimatrådgivare från Konsument Göteborg finns på plats i det energismarta huset på årets Hem&Villa-mässa. Där kan besökarna få massor av tips på uppvärmningssystem, hushållsapparater och belysning som är bra både för miljön och plånboken.

Sedan ett par år tillbaka pågår informationskampanjen ”Bli energismart”. Det är Energimyndigheten, Boverket och Naturvårdsverket som vill göra det lättare för folk att välja energismarta lösningar till hemmet.

Familjen Björk visar vägen

Under 2009 har ett ”energismart hus” turnerat runt om i landet och nästa stopp är Hem&Villamässan i Göteborg den 5-8 november.

– Det är ett modellhus som använder så lite energi som möjligt till uppvärmning och utrustning. Med hjälp av den fiktiva familjen Björk visar vi det mest klimatsmarta sättet att bo i ett hus på 120 kvadratmeter, säger Annika Källvik, energi- och klimatrådgivare på Konsument Göteborg.

I husets olika rum finns exempel på energieffektiva alternativ. Man hittar allt från solfångare, värmeväxlare och isoleringsprover till kylskåp, lågenergilampor och usb-minnen som automatiskt går ner i vänteläge. Det blir också information om hur det går till när en energideklaration utförs.

– Syftet är att väcka besökarnas nyfikenhet och få dem att vilja lära sig mer om vad man kan göra för att minska energianvändningen. Boendet har stor påverkan på miljö och klimat, säger Annika Källvik.

Rådgivare på plats hela tiden

Nytt för i år är också en hörna där energi- och klimatrådgivarna kan sitta ned med besökarna i lugn och ro. Behovet av att få hjälp med att hitta rätt energismart lösning är stort.

– Många kommer till vår monter när de gått runt ett tag på mässan och fått input av installatörer och försäljare. Då vill de ha oberoende information, säger Annika Källvik.

Under samtliga dagar som mässan pågår finns energi- och klimatrådgivare från hela Västra Götaland på plats i det energismarta huset.