Har du gamla vitvaror eller elektriska prylar som du vill bli av med kan du få dem hämtade vid dörren. Kretsloppskontoret har från och med i sommar utökat sin hämtningsservice gentemot hushållen i Göteborg. Även elektronik som datorer och verktyg kan hämtas om husägaren satsar på en så kallad elektronikhäck.

Vitvaror och elektroniska produkter innehåller både värdefulla ämnen som bör tas till vara och ämnen som är skadliga för människa och miljö, därför är det viktigt att de hanteras rätt.

Kranbil hämtar

Redan tidigare har man i Göteborg kunnat få uttjänta kyl- och frysskåp hämtade där hemma, men numera gäller samma service för övriga vitvaror, som till exempel spisar och tvättmaskiner.

– Vill man få vitvaror hämtade är det bara att ringa Kretsloppskontorets kundservice. Bilen kör till stadsdelarna efter ett schema, så vi kommer hem nästa fasta veckodag som gäller för hämtning i ens område. Sedan ställer man ut grejerna så att vår kranbil kommer åt att lyfta upp dem, säger Sara Pettersson på Kretsloppskontoret.

Vitvarorna ska vara tömda, dörrar och luckor igentejpade och sladdarna avklippta så tätt intill maskinen som möjligt. Varje enhet kostar 187,50 kronor att få hämtad, då ingår framkörning, borttransport, demontering, sortering av material och slutförvaring.

Grannar kan slå sig ihop

Om man är många i grannskapet som har gamla uttjänta elektroniska apparater, alltifrån tv-apparater och borrmaskiner till mobiltelefoner och miniräknare, kan man gå samman och beställa en så kallad elektronikhäck.

De finns i två storlekar som rymmer två respektive tre kubikmeter, och lämnas och hämtas när man själv vill. Kostnaden är 850 kronor, oavsett storlek på bingen.