25 tomburkar ger fribiljett. Förra året kom Antikrundans experter på besök till Alelyckan, och i somras bjöd man in till konstutställning med över tusen verk. Nu slår Kretsloppsparken på stora trumman igen och arrangerar en rockig sopkonsert den 27 augusti. Biljettpris: 25 tomma burkar, 10 mjölkpaket eller fem kilo avlagda kläder.

Pål Mårtensson på Kretsloppsparken i Aleyckan har vant sig vid att se de medelålders männen komma och tömma sina Volvobilar på garagets skräp och sopor.

”Inte sopor utan råvaror”
– Så ser normalbesökaren ut på de flesta återvinningscentralerna. Fast här hos oss har vi trots allt en del ungdomar eftersom vi säljer secondhandgrejor.

Inte desto mindre söker Kretsloppsparken ständigt annorlunda och oväntade vägar för att hitta ut till en ny publik. Sopsorterande hundar, TV:s antikexperter och sommarens konstutställning följs nu upp med en rockkonsert i kretsloppets tecken.

– Vi har ju en uppsökande verksamhet för att nå ut till små barn – men de lite äldre ungdomarna har vi varit dåliga på. Och sopkonserten ska inte bli en pedagogisk skola där vi står och mässar för folk – vi hoppas att man ska komma hit och ha roligt och förstå att det här är inte sopor – utan råvaror, och det gäller fös oss alla att ta vara på de här resurserna, säger Pål Mårtensson.

Kan få fortsättning nästa år
5 kilo textiler, 25 metallburkar, 10 mjölkpaket eller plastförpackningar, eller 5 kilo wellpapp och kartong – det finns många sätt att byta till sig en fribiljett vid entrén till Kretsloppsparken.

– Vi har ingen aning om hur många som kan tänkas komma, men vi har god beredskap.

En hel rad band kommer att se till att det svänger från klockan 16 till 22. Bland artisterna märks både lokala akter som Det stora monstret, Anton Kristiansson och Hjälte Björkdahl och tillresta band som till exempel Lorizays från Stockholm.

Och om försöket faller väl ut kan det mycket väl få en fortsättning redan nästa år. Men redan nu går Pål Mårtensson och smider på en annan ny idé som ska förena nöje med nytta för miljön.