Kretsloppsparkens unika koncept – återvinningscentral, återbruk och secondhand på samma ställe – resulterar i massor av studiebesök. Parken har nu funnits i ett år men fortfarande förvånas många besökare över att en del av deras skräp istället kan säljas och återanvändas. Möbler och större prylar säljer bra och till hösten byggs parken ut.

Kretsloppsparken Alelyckan är en av Göteborgs fem återvinningscentraler. Men det är också ett ställe där man kan skänka och köpa sådant som går att återanvända.

De flesta ger gärna bort sina gamla prylar

Intill avfallscontainrarna ligger Stadsmissionens secondhand-butik, Returhuset och Återbrukets fyndmarknad för begagnat byggmaterial. Allt på samma ställe bygger på praktiskt återvinningstänkande.

– Alla som jobbar i den här branschen vet att man skulle kunna plocka ut 40 och 50 procent av allt som slängs, och återanvända det, säger Pål Mårtensson som är samordnare för Göteborgs återvinningscentraler.

Men trots att Kretsloppsparken har funnits i ett år väcker konceptet förvåning hos dem som kommer för att sortera sitt avfall.

– Det tar tid att förankra idén bland allmänheten. Folk är ganska traditionsbundna. De åker för att slänga skräp och väntar sig inte att få ett personligt mottagande och bli tillfrågade om de har något som går att återanvända. Men 99,9 procent ger gärna bort sina gamla prylar, säger Pål Mårtensson.

Drygt 40.000 besök första året

Idén har rönt stor uppmärksamhet runt om i landet. Hittills har drygt 30 kommuner varit på studiebesök och alla tycker Kretsloppsparken är en bra idé.

260.jpg
– Sedan är det förstås en finansieringsfråga. Kretsloppsparken krävde en investering på 40 miljoner och mindre kommuner har inte råd att satsa så mycket pengar, säger Pål Mårtensson.

Under det första året har Kretsloppsparken samlat in 25.000 kilo farligt avfall och 3.000 ton övrigt avfall. Drygt 40.000 besökare har slängt skräp, lämnat återanvändbara saker eller handlat i någon av butikerna.

En avstämning som gjordes efter nio månader visar att samtliga inblandade är nöjda med resultatet.

Kontorsmöbler en ny nisch

– Folk går in i butikerna och budgetmålen uppnåddes. Särskilt möbler och lite större prylar säljer bra eftersom kunderna oftast är bilburna, säger Pål Mårtensson.

Nu ska Kretsloppsparken bygga ut och utveckla verksamheten.

– Till hösten ska vi både bygga nya byggnader och komplettera befintliga. Dessutom ska vi utöka sortimentet. Ett spår är sälja elektronik och vitvaror, men då måste vi ha en verkstad för att kunna kontrollerar att de fungerar, säger Pål Mårtensson.

– En annan nisch är att återanvända och sälja begagnade kontorsmöbler. Returhuset har också en idé om att göra ”remake” och förädla produkterna så göteborgarna kan ”nostalgihandla”.

Fotnot:
Lördagen den 3 maj klockan 10.00 slår Kretsloppsparken upp grindarna för ettårsfirandet. Då kommer Andra Generationen att spela och butikerna locka med specialerbjudanden. Ett kretsloppsdjur ser dagens ljus och besökarna får delta i tävlingen om bästa namn.

73C6.jpg

I Kretsloppsparken kan man också köpa göteborgarnas egen kompostjord för 15 kronor säcken. Foto: Pål Mårtensson