”Enorm potential”. En rad parker och trädgårdar samlas nu under namnet Gothenburg Green World för att etablera Göteborgsområdet som Nordens främsta trädgårdsdestination. På lördag 27 februari rivstartar satsningen i Botaniska med en lökutställning utöver det vanliga.

Minnesgoda göteborgare kommer kanske ihåg hur Göteborgs Lustgårdar blev ett begrepp 2008. Samarbetet mellan Göteborgs Botaniska trädgård, Liseberg, Trädgårdsföreningen, Gunnebo slott och Göteborg & Co gav mersmak.

66DA.jpg
– Fast den här gången tyckte vi att det var en god idé att utvidga projektet ytterligare med målet att göra 2016 till ett hortikulturhuvudstadsår, säger Cecilia Liljedahl som är projektledare för Gothenburg Green World.

Förutom de redan nämnda aktörerna bidrar Mölndals stad och Göteborgs Stad med gröna arrangemang i stadsmiljö. Vidare ansluter Jonsereds trädgårdar, Råda säteri, Lerums växtrum och Tjolöholms slott till den breda satsningen som presenterar en lång rad arrangemang av olika karaktär under hela året.

Massor av krokusar
Nu på lördag den 27 februari invigs Gothenburg Green World i Göteborgs Botaniska trädgård.

– Det kommer att bli en hejdundrande start på våren, säger Botaniskas chefsträdgårdsmästare Anders Stålhand som knappt kan bärga sig innan han får se göteborgarna passera genom vändkorsen.

– Vi satsar på en lökutställning utöver det vanliga och visar delar av vad som faktiskt är en av världens finaste löksamlingar. Många av lökarna har aldrig tidigare visats för allmänheten, säger Anders Stålhand och fortsätter:

– Först och främst kommer man att kunna se krokusar i alla möjliga varianter, men samtidigt får man en aning om hur våren ser ut uppe i bergen i Mellanöstern där de här lökväxterna en gång hämtades.

Ställ din fråga i tv!
Guidningar och presentationer ger besökarna ytterligare kunskap, och den som av en händelse går och funderar på en klurig trädgårdsfråga har alla tiders möjlighet att få svar – och kanske till och med hamna i tv!

4D3E_2.jpg
Anders Stålhand ses regelbundet som en av flera programledare i TV4:s Äntligen hemma. Och när göteborgarna väntas vallfärda till Botaniska på lördag erbjuder chefsträdgårdsmästare Stålhand möjligheten att få svar på både det ena och det andra.

– Det kan vara en oidentifierad krukväxt, en besvärlig ohyra eller kanske någon som undrar över en fröodling som aldrig vill gro, säger Anders Stålhand.
Mellan 11 och 15 finns han och TV4:s team i kaktusväxthuset. De intressantaste frågorna spelas in för sändning senare i vår.

I Botaniskas park har personalen satt över 200 000 lökar så det finns många skäl att komma tillbaka senare under året.

– Ett normalår har vi ungefär en halv miljon besök. Jag tror att det blir minst 100 000 fler i år, säger Anders Stålhand.

Tal, körsång och mat
Den officiella invigningen av Gothenburg Green World äger rum under lökträdgårdens glastak kl 12.

Projektledaren Cecilia Liljedahl håller ett kortare tal, men högtidsinvigare är Jens Spanjer från Schloss Dyck och ordförande för Tysklands främsta parknätverk.

Utöver Göteborgs gosskör invigningssång finns det också möjligheter att lyssna på värmande flamenco i växthusen.

Mat och dryck erbjuds i olika former och dessutom chans att handla vårblommor för den som vill ta med ett minne av dagen hem till den egna täppan.

Restips tar trädgårdsintresset till ny nivå
– Jag ser en enorm potential i att det här samarbetet fortsätter, säger Cecilia Liljedahl som är övertygad om att i första hand många tyskar och engelsmän snart siktar mot Göteborgsområdet.

– Trädgårdsintresserade åker gärna långt för att besöka en region med flera parker. Det är det vi skapat nu.

Den som vill lägga upp sin egen trädgårdstur gör klokt i att titta in på nätet och leta sig fram längs Gothenburg Garden Route.

Där finns restips och beskrivningar som tar trädgårdsintresset till en ny nivå. Både får göteborgare och utländska gäster.

22C8.jpg

Botaniskas chefsträdgårdsmästare Anders Stålhand lovar att svara på allehanda frågor under invigningsdagen på lördag 27 februari.