Nu på torsdag till och med söndag blir det miljödagar på kulturhuset Kåken i Härlanda. Under tre dagar bjuds på allt från seriösa föredrag och omskakande dokumentärfilm till chansen att provköra elmoppe, räkna ut sitt ekologiska fotavtryck eller se på barnteater.

Aktiviteterna spänner mellan allvar och skoj, från vuxet till barnsligt: Anna Källvik från Konsument Göteborg berättar hur man sparar energi i vardagen.

Den som vill kan också låna med sig en elmätare hem. Heinz Martini från Renova berättar om kretsloppsprincipen; hur vi behöver ta hand om det som utvinns ur jorden. Dessutom visas dokumentärfilmen Tobakens barn, om hur tobaksbolagen desperat jagar nya marknader, till priset av barnarbetet och barnadöd.

Gatubolaget visar sin nya miljömerca

Den som kommer med cykel kan få mindre reparationer gjorda i cykeltältet. Eller ta en cykeltur i stadsdelen och svara på utplacerade frågor. Man har också hans att provköra en elmoped eller kolla in Gatubolagets ny inköpta miljöbil Mercedes.

Du kan också sätta dig vid datorn och få uträknat ditt ekologiska fotavtryck; hur stor andel av jordens resurser du lär förbruka under din livstid. Eller köpa Ingelafikets egenproducerade shoppingväskor. Eller Växthusets ekologiskt odlade växter.

Så får du jorden att må bättre

För de små finns det sagostund med miljötema. Bon arte teatern har urpremiär på barnteaterföreställningen Trixies värld, med tillhörande workshop om hur man kan få jorden att må bättre. Och alla oavsett ålder kan delta i ett hälsoäventyr som handlar om tobak.

Miljödagarna anordnas bland annat för att sammanfalla med den bilfria veckan.

– Men vi arbetar över huvud taget mycket aktivt med miljön i Härlanda, säger Eva Karlsson, programproducent. Bland annat håller vi på att miljödiplomera alla anställda.

Inträdet är gratis, på allt utom barnteatern som kostar 50 kronor.

Miljödagarna är ett samarbete mellan Kulturhuset Kåken och stadsdelsförvaltningarna Härlanda och Örgryte.