Fick pris på Återvinningsgalan. I somras jobbade Kulturkalasets personal och volontärer i t-shirts och jeansjackor som samlats in av organisationen Björkåfrihet. Samarbetet med återvunna arbetskläder har nu belönats med priset Årets återanvändare som delades ut på Återvinningsgalan i Stockholm på torsdagskvällen.

– Vi är väldigt stolta över att vara årets återanvändare och få ta emot pris tillsammans med Björkåfrihet! Jag tycker det visar att vi bäst når hållbar utveckling genom samverkan, säger Filip Eklund, miljöansvarig på Göteborg & Co.

Kulturkalasets personal och volontärer jobbade i återvunna arbetskläder som Björkåfrihet försåg dem med, sammanlagt 340 t-shirts och jeansjackor med tryck.

– Det här samarbetet märks. Det är givetvis viktigt att Kulturkalaset sköts på ett så hållbart sätt som möjligt, men festivaler och stora event har också en otroligt viktig roll i att nå många människor. Varje gång som sådana här saker når ut, blir det lite mer självklart att tänka återanvändning, säger Pelle Hällje, kommunikationsansvarig på Björkåfrihet.

Siktar på att bli Europas mest hållbara evenemang
Förutom arbetskläderna användes också tallrikar, glas och bestick till besökarna som sedan diskades på plats, allt för att minska mängden engångsartiklar på Kulturkalaset.

Filip Eklund ser utmärkelse Årets återanvändare som en av pusselbitarna i arbetet att göra Göteborgs Kulturkalas till det mest hållbara evenemanget i Europa:

– Nu jobbar vi vidare med att förändra evenemangs och festivalers sätt att arbeta, säger han.

2018 fick Kulturkalasets och Kretslopp och vattens satsning ”Engångsfria evenemang” pris som Årets hållbara event. På årets kulturkalas införs pant på engångsmaterial, en satsning som blir möjlig genom bidrag från statliga Naturvårdsverket.