På måndag morgon ryker skräpet bort från Göteborgs gator när kommunens politiker, tjänstemän, företagare och fastighetsägare tar kvasten i egna händer. Vårstädningen är första inslaget i kampanjen TÄNK, som ska få göteborgarna att hjälpas åt med att minska nedskräpningen.

72 miljoner kronor. Så mycket kostar det Göteborgs skattebetalare varje år att hålla staden fri från skräp.

En summa som borde kunna minska rejält, och lämpligen hellre läggas på något roligare och vackert.

– Kan vi alla tänka på att inte skräpa ner i onödan så lovar vi att förbättra och försköna staden för den besparingen vi gör. Den som har idéer på vad man kan använda pengarna till är välkommen att höra av sig, säger Ingvar Brattefjäll, ansvarig för Trygg, vacker stad och initiativtagare till TÄNK.

Ovan jord och under ytan

För att rivstarta kampanjen samlas ett stort gäng städlystna klockan 07.00 vid Paddan-båtarna på Kungsportsbron på måndag morgon. 350 kvastar är redan utdelade till kommunala politiker och tjänstemän och till Innerstadens köpmän och fastighetsägare.

Tillsammans ska de hjälpas åt att putsa staden fin ovan jord, medan tre dykarlag från Räddningstjänsten kommer att rensa i Vallgraven.

– Precis som förra året, när vi städade i områdena kring Domkyrkan, kommer vi att ha en gigantisk papperskorg som vi fyller med skräpet vi städar upp. Många som ser den blir förvånade över vilka mängder det faktiskt handlar om, säger Ingvar Brattefjäll.

Många bäckar små

Efter starten i centrum på måndag kommer papperskorgen och TÄNK-kampanjen att flytta runt i stadsdelarna under hela året för att få fram budskapet till alla göteborgare.

– I slutändan handlar det bara om att om var och en tar ansvar för sitt skräp så blir Göteborg så väldigt mycket trivsammare, säger Ingvar Brattefjäll.