Utställning om plankton i Lådan. Några av växt- och djurlivets allra minsta organismer står i fokus när ett kombinerat labb-galleri-ateljé har flyttat in i det mobilia biblioteket Lådan på Backaplan. Med hjälp av mikroskop, fotografier och teckningar finns chansen att lära sig mer om Kvillebäckens plankton.

Varje dag i två veckors tid går konstnären och amatörbiologen Sindre Magnusson ner till Kvillebäcken för att håva in plankton. De små organismerna utforskas sedan på plats i Lådan.

– Plankton utgör grunden för allt liv och vanligtvis är det forskare och vetenskapsmän som intresserar sig för dem. Jag tittar på dem med ett konstnärligt öga och ser andra saker, säger Sindre Magnusson, som också är utställningens projektledare.

Stjärnor och monster
Utställningen visar några av hans redan färdiga fotografier och teckningar. Ännu fler bilder kommer att produceras under utställningstiden och besökarna kan själva delta i skapandet.

7EB0.jpg
Resultatet blir oftast fantasifulla bilder som snarare för tankarna till stjärnor och monster än till växt- och djurliv.

– Jag brukar säga att jag ”pimpar” planktonen med snygga färger. Ett litet kräftdjur kan till exempel likna en japansk tatuering med djävulsmask, säger Sindre Magnusson.

Följ med på håvning
Klockan ett varje dag är besökarna även välkomna att följa med och håva in plankton. Men påsklovslediga barn som är sugna på att delta måste se till att ha med sig minst en förälder.

Promenaden går ungefär 100 meter från Lådan till Kvillebäcken.

– Det är spännande att upptäcka den relativt stora biologiska mångfald som finns i ån, även när den ringlar sig genom parkeringen och är så mycket onatur man kan tänka sig, säger Sindre Magnusson.

Utställningen pågår till den 12 april och har öppet varje dag mellan klockan 10 och 16.

2178.jpg

Foto: Sindre Magnusson