Spara vatten i helgen. Alla göteborgare uppmanas att spara på vattnet under helgen. Orsaken är en läcka på en av Göteborgs största huvudvattenledningar. Reparationsarbetet väntas vara klart senast måndag.

Det var vid lunchtid på torsdagen som en läcka på en stor huvudvattenledning i Söderleden vid Bifrostgatan upptäcktes.

Enligt Helena Hallagård, avdelningschef på kretslopp och vatten i Göteborgs Stad, hör små läckor till vardagen. Under ett år uppstår i genomsnitt tre hundra vattenläckor som nästan ingen märker av, men en läcka på en stor ledning är ovanlig och får allvarligare konsekvenser.

– Just nu är vi mer sårbara om det skulle hända ytterligare något på en annan stor vattenledning, men vi har en bra dubbelmatning i staden och nätet är byggt för att klara av den här sortens situationer, säger Helena Hallagård och fortsätter:

– Möjligen kan de sydvästra stadsdelarna tidvis få ett lite lägre vattentryck. Men om vi får lite hjälp av göteborgarna så tror jag inte att någon ens kommer att märka av läckan, säger hon.

Göteborgaren använder i genomsnitt 160 liter vatten per dygn. Några enkla sätt att begränsa vattenförbrukningen är:

# Diska inte under rinnande vatten, och låt inte kranen stå och rinna i onödan. Maskindiska när maskinen är full.
# Välj dusch framför bad. Vid ett bad går det åt fyra gånger så mycket vatten som under en tre minuter lång dusch.
# Spara vatten genom att fylla tvättmaskinen ordentligt.

Orsaken till vattenläckan är ännu oklar. På fredagsförmiddagen pågick arbetet med att schakta fram den skadade ledningen, och senast under måndagen beräknas arbetet vara klart.