Blir Göteborgs näst högsta byggnad. Från olika håll i världen närmar sig nu delarna till Göteborgs högsta byggnadskonstruktion. Om två veckor ska det 145 meter höga vindkraftverket stå klart på Risholmen i Göteborgs hamninlopp.

Fundamentet på Risholmens södra udde är redan på plats och på söndag väntas fartyget med delarna till Sveriges största vindkraftverk anlända till Göteborgs Hamn.

Ombord på fartyget Abis Belfast, som utgått från tyska Bremerhaven och når Göteborg via Norge, finns förutom maskinhuset också det 85 meter höga tornet lastat. Senare i veckan anländer också det väldiga roterbladet från Brasilien.

Land-el till fartyg kommer från vindkraft i hamninloppet
Redan fredagen den 16 december räknar man med att Sveriges mest kraftfulla vindkraftverk ska stå färdigt. En 145 meter hög konstruktion som kommer att producera 15 miljoner kilowattimmar om året – fem gånger mer än ett vanligt vindkraftverk.

– Det är ett naturligt steg för oss att upplåta mark för den här satsningen, säger Göteborgs Hamns vd Magnus Kårestedt och fortsätter:

– All el som vi själva förbrukar är miljömärkt, och den el som förbrukas när fartyg ansluter sig vid kaj kommer från vindkraftverk i hamninloppet.

Tre aktörer står bakom satsningen på det nya vindkraftverket. Det är Göteborg wind lab, Göteborg Energis nya forskningscentrum för vindkraft och energiproduktionsteknik, SKF som levererar delarna till vindkraftverket och Chalmers som kommer att bedriva forskning i vindkraftsteknik.