Äpplen, vallhundar och odlingstips. Ta med dig frukt och gör must av den – och låt dig imponeras av vallhundarnas arbete med fåren under tiden. Det är några av alternativen när Stadsodlarna ordnar skördefest i Lärjeåns trädgårdar under lördagen. Precis som under förra årets succé blir det gott om tips och exempel på hur man kan odla gott, nyttigt och småskaligt mitt inne i staden.

– Jag tror att det cyklande musteriet kommer att bli väldigt populärt i år! I vanliga fall kan man anlita det så att det kommer hem till grannarna i villaområdet, men tar man med sig egen frukt hemifrån till skördefesten, eller om man köper av någon av försäljarna här, så gör vi must av den medan man väntar, säger Annette Gustavsson, som är projektledare för Stadsnära Odling.

Vallhundar vallar får
Det är tredje året som det kommunala odlingsprojektet Stadsnära Odling anordnar skördefest tillsammans med bland andra det kooperativa sociala företaget Vägen ut, som driver Lärjeåns Kafé & Trädgårdar. Trädgårdsvandringar, mathantverk och prova på-workshop med mjölksyrning är några av programpunkterna, och så självklart en repris av förra årets uppskattade uppvisning av vallhundarnas varsamma arbete med fårflocken.

Alltihop syftar till att visa att aktiviteter man annars lätt förknippar med landsbygden faktiskt går att ägna sig åt även i mer stadsnära miljöer, såsom Stadsnära Odling bidragit till i Guldheden, Kortedala, Biskopsgården och Majorna.

Skippa mellanhänder
– Vi söker aktivt efter innovativa människor som via arrendeavtal vill odla mat i staden på kommunens marker. Snart startar det upp en kommersiell odling i lådor i Frihamnen, och i Billdal och på Hisingen kommer det att bli frilandsodling av olika grödor, säger Annette Gustavsson, som poängterar att det inte är några storskaliga odlingar man är ute efter, snarare tvärtom.

– Man kan naturligtvis odla bara för eget bruk men det går också att odla mat i staden för att tjäna pengar på det. Ju mindre det är desto svårare är det såklart att få ekonomi i odlingen, så det kräver att man tänker i nya koncept. Förädla själv, förkorta leden mellan producent och konsument så mycket som möjligt i alla led, skaffa egna kontakter för avsättning av produkterna hos butiker och restauranger …, säger Annette Gustavsson.

Precis som under förra årets skördefest i Lärjeåns trädgårdar, som lockade flera hundra besökare, är det fritt fram för den som så önskar att duka upp försäljning av egenodlade produkter.

Stadsodlarnas Skördefest äger rum i Lärjeåns Kafé & Trädgårdar på lördag19 september kl 11-16.