Följ sådden på Emmas blogg. Chili, tomatillo, solros och djungelgurka är inte vilka växter som helst. Tvärtom är de särdeles lättodlade i kruka både ute och inne, de växer sig stora och lysande gröna även på liten yta och är dessutom väldigt goda att äta. Den som i detalj vill hänga med på resan från sådd i mars till matbord i november kan följa Emma Naqvis pedagogiska blogg på GreenhackGBG varannan onsdag.

Läs Emmas blogg Sow-along här

5766.jpg– Ambitionen är att visa hur lätt det är att odla ätbara växter även om man bor mitt inne i stan och har ont om utrymme, säger Emma Naqvi just som hon förbereder det första inlägget i bloggen Sow-along.

Varannan onsdag från 23 mars kommer hon att visa och förklara i detalj hur man sår, sköter och i sinom tid skördar fyra av hennes favoriter på fönsterbrädan och matbordet: chili, tomatillo, solros och djungelgurka.

– Jag hade fyra kriterier som skulle uppfyllas: växterna skulle vara ätbara, finnas som ekologiska frö, gå att odla både ute och inne och både i kruka och på friland, säger Emma Naqvi.

Först ut att få sitt frö i jorden är chilin, som inleder bloggandet 23 mars.

Interaktiv odling i realtid
7228.jpg– Jag kommer att odla en chilisort som heter Hungarian wax hot som kan odlas i kruka utomhus efter sådd inne. Det är en kompaktare sort som är mild och aromatisk och kan användas i sallader, rostas eller läggas in.

Förhoppningen är alltså att de som följer bloggen ska ”sow-along”, det vill säga så sina egna frön samtidigt och sedan dela med sig av sina erfarenheter, frågor och svar via GreenhackGBG:s hemsida, Facebook eller Twitter.

Efter chilin är det dags att så fler mer eller mindre exotiska växter. Till exempel tomatillo (6 april), en blanding mellan tomat och gyllenbär som är en viktig ingrediens i mexikansk salsa men även kan syltas eller användas i bakverk och sallader, och djungelgurka (4 maj), som är en minimelon som smakar både citron och gurka och kommer i massor när den trivs.

Pedagogisk odling
– Jag ska också så solros den 20:e april, eftersom alla skolelever som deltar i Vårstädningen av staden får just solrosfrön som tack för hjälpen. Det är ju en fantastiskt vacker och rolig blomma att odla men också en nyttoväxt, eftersom man kan ha både blombladen och groddskott i sallader och mata fåglarna med fröer, säger Emma Naqvi.

4EDC_2.jpgBloggen, som alltså ska uppdateras varannan onsdag med tips på hur man ska sköta sina plantor, kommer att innehålla såväl text och bilder som egengjorda eller länkade filmer. Att inspirera till odling och ett ekologiskt hållbart leverne är vardagsmat för Emma Naqvi, som arbetar med att stödja pedagoger och lärare att arbeta med utomhuspedagogik, där odling är ett viktigt verktyg.

– Barn som leker och lär ute stärker sin fysik och hälsa, har bättre förutsättningar att lära sig mer inne och är mer benägna visa omsorg om miljön, säger Emma Naqvi.

Att det såklart gäller vuxna också kommer var och en som följer bloggen att märka.