Kör igång vårrundan den 3 april. Nu är det dags för Farligt avfall-bilen att starta vårens turer. Nytt för i år en karta där göteborgarna enkelt kan hitta närmaste hållplats, allt för att göra det så enkelt som möjligt att kasta sitt farliga avfall på ett säkert sätt.

I år är tolfte året som farligt avfall-bilen ger sig ut på sin runda i stan för att samla in farligt avfall från hushållen.

– Vi har förvisso fem återvinningscentraler där man kan lämna in de här produkterna, men de ligger alla utanför stadskärnan och kan vara svåra att ta sig till för de invånare som inte har bil, säger Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och vatten.

Eftersom det är ett prioriterat mål för Göteborgs Stad att farligt avfall inte ska hamna i soporna startades därför farligt avfall-bilen 2005. Under en period på våren och en period på hösten kör den sedan dess runt i stan och stannar vid olika platser där invånarna kan lämna in sitt farliga hushållsavfall.

Ny kartfunktion på hemsidan
Schemat för farligt avfall-bilen presenteras dels i tidningen Kretslopp som delas ut till hushållen i slutet på mars, dels finns det på goteborg.se/farligtavfallbilen. Nytt för i år är att där också finns en interaktiv kartfunktion.

– Där kan göteborgarna skriva in var de befinner sig och direkt se var och när farligt avfall-bilen stannar i närheten, säger Ulrika Naezer.

– Man kanske inte är hemma när den stannar på det vanliga stället, och då kan man här enkelt se vad man har för alternativ.

Farligt avfall i det här sammanhanget är dels hushållselektronik, dels kemikalier som till exempel målarfärg eller lacknafta.

– Idag finns det elektronik i så mycket, till exempel sjungande födelsedagskort eller blinkande gympaskor, och även om man kanske inte tänker på det är det också saker som ska samlas in, säger Ulrika Naezer.

– Däremot kan bilen inte ta emot större saker som till exempel tv-apparater, det får helt enkelt inte plats.

Tar också emot second hand
För den som vill finns däremot möjlighet att lämna hela och rena saker man inte längre behöver, till exempel kläder och möbler, till Emmaus Björkå som åker med en egen lastbil i sällskap med farligt avfall-bilen.

Under 2016 utnyttjade cirka 7000 människor möjligheten att lämna saker till farligt avfall-bilen, och intresset för tjänsten ökar varje år.

– Framförallt uppskattar man att det är så enkelt, att man inte behöver ta sig iväg utan bara kan gå rakt ner till gatan och få hjälp att bli av med sitt avfall. Men det allra bästa är såklart att tänka efter redan när man köper om man verkligen behöver de här grejerna eller om man kan klara sig utan så att det inte ens behöver uppstå något avfall, säger Ulrika Naezer.

442A_2.jpg

Foto: Christer Erling