Retoy igen efter förra årets succé. Under två timmar bytte 84 barn 640 leksaker med varandra. Men det var förra året, och frågan är om det rekordet kommer att slås på lördag, när Retoy återigen besöker Frölunda kulturhus för att göra en insats för barnen och miljön.

– Det var så lyckat och så högljutt att våra andra besökare här inte var riktigt lika förtjusta som barnen, säger Anna Carin Svedstam på Frölunda kulturhus bibliotek och skrattar åt minnet.

I år har man därför flyttat ut evenemanget till gågatan utanför biblioteket, så att alla ska få plats att visa upp och botanisera bland alla leksaker som är redo för tjänstgöring hemma hos nya barn.

”Bra alternativ till slit och släng”
– I fjol hade vi leksaksbytardagen samtidigt med nyinvigningen av barnavdelningen på biblioteket, och det känns som att det här är en naturlig och bra arena för sådan verksamhet. Det är en tilltalande idé att barnen lär sig att ta till vara på leksaker och se till att de kommer till nytta och får nya användningsområden. Ett bra alternativ till slit och släng-mentaliteten, säger Anna Carin Svedstam.

När barnen kommer med de leksaker de har tröttnat på tas de emot av personal från organisationen Retoy, som bedömer om sakerna är hela och säkra att använda. Miljöovänliga prylar, där till exempel batterier har ärgat, tas om hand och fraktas till säker återvinning. Leksaker som går att laga tas också om hand och får nytt liv i pedagog-ledda aktiviteten Retoy Labs, och den som inte önskar någon ny leksak i utbyte med sin gamla kan med fördel skänka det man har till Retoy, som sedan lämnar leksakerna vidare till asyl- och flyktingboenden.

Leksaksbytardagen pågår i Frölunda kulturhus lördagen 12 mars kl 13 till 15.