Leva livets avfallsutmaning har fått så goda resultat att Naturvårdsverket valt att rapportera om projektet till EU-kommissionen. I snitt minskade familjerna sitt avfall med en fjärdedel. De som lyckades allra bäst minskade avfallet med hela 60 procent.

− I princip har det inte funnits några siffror på hur mycket en vanlig familj kan minska sitt avfall. Det gör att det här resultatet är intressant att lyfta fram i Europa som ett gott exempel, säger Maria Ivarsson, kretsloppskontoret, som har varit familjernas coach under utmaningen.

460 kilo avfall per göteborgare och år

Projektet Leva livet har pågått sedan i september. Att minska sitt avfall är den andra av sju miljöutmaningar som de deltagande familjerna har ställts inför. Ett nödvändigt uppdrag med tanke på att man räknar med att våra kollektiva avfallsberg kommer att vara dubblerade till år 2050.

− I Göteborg är mängden avfall ungefär 460 kilo per person och år. Av det är 380 kilo sådant som vi gör av med i vardagen och resten är grovsopor och liknande, säger Maria Ivarsson.

Vanliga sopor minskade med 40 procent

2E46.jpg
Under de tre veckor som utmaningen pågick minskade familjerna sitt vardagsavfall, det vill säga mat, förpackningar, tidningar och vanliga sopor med i genomsnitt en fjärdedel. Vanliga sopor minskades med hela 40 procent, medan förpackningarna ökade med fem procent.

− Det beror på att familjerna har blivit bättre på att sopsortera, säger Maria Ivarsson.

Mest poppis att sluta slänga mat

Utmaningen gick ut på att familjerna själva fick sätta upp mål för hur mycket de ville minska sitt avfall och sedan bestämma vilka åtgärder som behövdes för att nå dit. Till sin hjälp hade de en tipslista med förslag, som till exempel att göra storkok och prova tygblöjor.

− De fem populäraste åtgärderna har varit att sluta slänga mat, köpa färre saker, laga trasiga saker, köpa refill och att tacka nej till reklam. Det är också många som har sagt upp prenumerationer på tidningar de knappt läser och som har börjat betala räkningar via autogiro för att slippa pappersräkningar, säger Maria Ivarsson.

Blir billigare med minskat avfall

I uppdraget ingick också att få tag på en sak eller ett klädesplagg utan att behöva köpa nytt. Familjerna skulle även fundera över om åtgärderna gjorde plånboken tyngre eller lättare.

− De flesta har upplevt att det blir billigare att minska sina avfall. Någon kommenterade att det kanske blir dyrare att köpa kvalitet, men att det jämnar ut sig, säger Maria Ivarsson.

”Skämdes över den stora mängden sopor”

Hon tror att den förra utmaningen som handlade om mat och hur man minskar matsvinnet, liksom avfallsutmaningens upplägg, har bidragit till det positiva resultatet.

− Det var ett lyckokast att familjerna fick börja med att väga sitt avfall innan projektet drog igång. Några skämdes till och med över den stora mängden sopor, trots att de alla redan från början låg under genomsnittet, så det blev den ögonöppnare vi hade hoppats på, säger hon.

3477