Med miljösmart matsäck men utan bil. Nu är den sjunde och sista utmaningen igång för Leva Livet-familjerna i Göteborg. Den här gången ska familjerna ut i skog och mark, till berg och dalar och till havs. Det handlar om att stärka hälsan och välmåendet genom naturupplevelser.

Till sin hjälp den här gången har familjerna Leva Livets projektledare och naturcoach Pernilla Hellström.

Ut och njut av naturen är Pernilla Hellströms budskap till familjerna. Hon menar att det finns oerhört mycket att uppleva i Göteborgsområdet som är både vackert och spännande och som får oss att må bra.

– Det är bara att se till hur man själv mår när man är ute i naturen, hur lugn man blir. Det är en stark kontrast mot en stressig vardag, säger Pernilla Hellström.

Viktigt för att leva hållbart
– Att hitta tillbaka till en naturkänsla är också en viktig förutsättning för att kunna leva hållbart, säger Pernilla Hellström.

Resultatet av att leva hållbart är både en bättre miljö, mer pengar i plånboken och ett ökat välbefinnande.

Utmaningen kommer att pågå fram till den 19 juni och då förväntas familjerna att i text och bild ha dokumenterat sina upplevelser av att ha besökt ett naturområde i Göteborgsområdet.

Familjerna ska också ha ätit en miljösmart matsäck på platsen, samt ha listat minst fem växter och fem djur. Familjerna få inte ta sig till naturområdet med bil.

Ut och njut i Leva Livet-familjernas spår
I Park- och naturförvaltningens guide ”Ut & Njut i Göteborgs natur” beskrivs 23 olika naturområden tydligt med text och symboler för sevärdheter, elljusspår och utsiktspunkter. Där finns även kartor över de olika områdena.

Projket leva Livet har en tipslista med sommarsysslor för familjer. Den hittar du också i länkarna nedan.