Spara in 20 procent av elförbrukningen i ditt hushåll på fyra veckor! Den tuffa utmaningen får familjerna i Leva Livet-projektet på torsdagskvällen. Alla göteborgare kan haka på.

De elva familjerna i Leva Livet – bland andra TV-kocken Alexandra Zazzi och artisten Emrik Larsson – har sedan i höstas klarat av tre utmaningar; maten, avfallet och julen. Den fjärde handlar alltså om elen.

15 barn är med i projektet

– Flera av familjerna tror att det här blir den svåraste eftersom de redan är medvetna och gör mycket för att spara el, säger Annika Källvik, familjernas energicoach och energirådgivare på Konsument Göteborg.

– Nu ska de alltså lyfta sig ytterligare. Visst kan det bli tufft, men jag är säker på att man kan göra mycket mer än man tror.

Energiutmaningen pågår under fyra veckor och startar med en inspirationskväll på Konsument Göteborg på torsdagskvällen. Där får familjerna, med 15 barn, prova en energicykel, jämföra olika typer av belysning och spela ”Välj att bli miljönär”, ett spel med energi- och miljöfrågor.

Sju åtaganden på en lista

31CE.jpg
Att spara 20 procent el på kort tid kan låta mycket, men det kan gå, enligt uppskattningar från olika elbolag.

Familjerna ska välja sju livsstilsåtaganden ur en tipslista, till exempel skaffa ett eller flera grenuttag eller att släcka tidigare hemma varje dag under en tid.

– Jag råder dem att göra det som de inte gör idag, eller som de vet att de slarvar med. Samtidigt utmanar vi alla göteborgare att välja åtgärder från listan också, eller hitta på egna bra tips, säger Annika Källvik.

Har blivit specialstuderade

Hon säger att fokus i första hand inte ska ligga på tekniken, utan på beteenden.

– Det finns stor chans att minska sin elförbrukning genom att ändra beteenden. Att vara noga med att släcka, stänga av och inte använda stand by-lägen på TV och datorer, säger Annika Källvik.

Men lite hjälp från tekniken ska ungefär hälften av familjerna få. De får låna en energidisplay av Göteborg Energi som är kopplad till elmätaren och som tydligt signalerar när en el-apparat i hushållet sätts på eller stängs av.

Under vecka 5 har Göteborg Energi specialstuderat förbrukningen utan att familjerna vetat om det. Sedan fortsätter man att mäta förbrukningen under de fyra veckor utmaningen pågår.

Ska göra hembesök

– Efteråt blir det intressant att ta reda på om familjerna med displayerna inspirerades att få ner förbrukningen ännu mer än de andra, säger Annika Källvik.

Hon kommer också att göra hembesök hos vissa av familjerna för att kunna ge tips och råd på plats.

Göteborgarna kan alltså anta energiutmaningen, genom att välja 5-10 livsstilsåtaganden från en lista med åtgärder som sparar el. Listan läggs ut på www.goteborg.se/levalivet på fredag 11 februari.