Används ofta av gammal vana. Så är det dags för den femte utmaningen för Leva Livets elva familjer. Den här gången handlar det om att plocka bort så många som möjligt av alla kemikalier som ofta används slentrianmässigt i vardagen. Och att må bra på samma gång.

Tidigare har utmaningarna handlat om maten, avfallet, julen och elen. Den här gången handlar det om hur vi kan leva ett sunt, rikt och lätt liv med mindre vardagskemikalier, allt ifrån oljor i doftlampor till städmedel eller bilvård.

”Tusentals kemikalier i omlopp”
Från och med den 10 mars och tre veckor framöver kommer Leva Livetfamiljerna att vägledas av Kretsloppskontorets kemikaliecoach Maria Ivarsson. De elva familjerna ska försöka att använda så lite kemikalier som möjligt hemma och dessutom dokumentera det de tar bort.

Utöver det ska de gå ut i affärer och fråga efter information om varor som de tror kan innehålla mjukgörare, så kallade ftalater, som bland annat misstänks kunna påverka människors möjligheter att få barn.

– Det finns tusentals kemikalier i omlopp, vars miljö- och hälsoeffekter vi vet ganska lite om. Och i synnerhet har vi dålig kunskap om hur de samverkar i våra kroppar, säger Maria Ivarsson.

Använd vatten
Enligt Maria Ivarsson går det att ta bort många av kemikalierna även när det gäller städning och ändå ha det rent omkring sig. Ett sätt är ersätta städmedlen med tid, ett annat med värme.

– Man kan spraya smutsfläckar med vatten, eller hälla lite vatten på spisen och låta det verka en stund. Det löser många fläckar. Eller kan man värma upp vattnet först. Det är betydligt lättare att få bort till exempel fett med varmt vatten än med kallt, säger Maria Ivarsson.

Ett tredje sätt, om inte vatten biter kan vara lite mer av mekanisk bearbetning. Till exempel att skrubba ordentligt med borsten i toan.

– Det kommer ändå alltid att finnas bakterier kvar där, även om man använder kemikalier. Dessutom, miljön hemma behöver ju inte vara steril, säger Maria Ivarsson.

Om man ändå använder kemikalier bör man tänka på vilka och varför. De man använder bör vara miljömärkta. Då kan man titta efter tre symboler: Svanen, EU-blomman eller Bra miljöval.

Göteborgare – anta utmaningen!
Genom att välja minst 5 saker från en tipslista med åtgärder som syftar till att undvika onödiga kemikalier kan varje göteborgare anta utmaningen att minska på kemikalieanvändningen. Tipslistan finns utlagd på ut på goteborg.se/levalivet där det också går att läsa mer om projektet.