På nattjakt med värmekamera. Trasiga termostater, påslagna el-element och apparatur på stand-by-läge. Det var något av det som lokalförvaltningens drifttekniker Jonas Bengtsson och Viktor Hjelm hittade när de utrustade med värmekameror gav sig ut på nattjakt på Gamlestadsskolan och Utmarksskolan. 

Syftet med nattvandringen är att efter arbetstid hitta onödig energianvändning som kan vara svår att upptäcka. Energitjuvarna kan ha funnits i flera år men lokalförvaltningen ska nu göra en genomgång inför vintern när elanvändningen ska minska med fem-tio procent.

Det var driftteknikerna Jonas Bengtsson och Viktor Hjelm som tog initiativet till nattvandringarna på Gamlestadsskolan och Utmarksskolan.

Pilotprojekt på utvalda förskolor och skolor

– Idén väcktes av Jonas och har diskuterats fram mellan Jonas och mig. Vi ville genomföra en nattvandring i några av våra fastigheter för att se hur mycket energitjuvar och onödig energianvändning som finns i lokalerna, säger Viktor.

Snart utvecklades idén till ett pilotprojekt. Energisamordnaren Petri Valo tog fram en checklista för att få en struktur på arbetet.

I en första omgång valdes ett antal förskolor samt två större skolor ut. I förskolorna gjordes en enklare genomgång, medan driftteknikerna gick in mer i detalj i skolorna.

–  Vi hittade en del saker som vi felanmälde, till exempel timers eller närvarosensorer som inte fungerade och det är ju sådant som vi fastighetsägare får ta på oss att åtgärda. Sedan kommer hyresgästerna att få till sig att element eller lampor inkopplade i eluttag står och värmer och lyser även nattetid, eller att en dörr stod på glänt vilket gjorde att trapphuset var väldigt kallt, berättar Jonas.

Nattvandringarna gav mersmak

De två första nattvandringarna på skolorna gav mersmak. På förskolorna gjorde driftteknikerna en yttre bedömning och hittade tänd belysning och påslagna aggregat.

Jonas och Viktor har även förslag på hur nattvandringarna kan göras smidigare:

– Vi skulle tagit fram ritningar och haft i en pärm där vi enkelt kan kryssa i var i byggnaden vi har varit, och antecknat temperaturen i dessa rum eller gjort andra noteringar. Det skulle underlätta när vi gör felanmälningar till andra avdelningar och till oss själva.

Jonas och Viktor är övertygade att man med nattvandringar kan hitta källor till läckage av energi och pengar. Dessa kan rapporteras både till lokalförvaltningen för åtgärd och till verksamheten där exempelvis ändrade beteenden kan minska onödig energianvändning.

– Vi lyckades hitta så många energitjuvar att pilotprojektet var värt investeringen i tiden vi lade på fastigheten. Inte bara att vi lyckades hitta onödig energianvändning utan vi fick även en bra överblick hur systemen fungerar, något som kanske är svårare att få när det är verksamhet i fastigheten. Vi har fått väldigt positivt gensvar av personalen som varit väldigt tillmötesgående och tyckt detta varit en väldigt bra idé.

Checklista för hyresgästerna

Nu skissar lokalförvaltningen på hur verksamheter själva kan göra nattvandringar med en enkel checklista.

– En idé bland många, är att väktarbolagen kan få ett utökat uppdrag när de ändå gör nattliga ronder. De kan de titta igenom fastigheten och en gång i veckan skriva en rapport på hur många fönster som stod öppna, hur mycket belysning som var tänd, om det verkar som att ventilation eller elektrisk utrustning som tv-skärmar, torkskåp eller belysning står på, säger Petri Valo och fortsätter:

– Det är också viktigt att hyresgästen hör av sig till lokalförvaltningen om de upplever att det är för varmt eller om ventilationen är igång efter verksamhetstid så att värmesystem och ventilationstider kan anpassas bättre.

Timern var trasig så torkskåpet körde på 70 grader hela natten.