Fastighetsägare som blåser ut sina nedfallna löv på gatan är ett växande problem. Merkostnaden för Göteborgs Stad att ta hand om löven uppgår till flera hundratusen kronor uppskattar Terje Ahl på miljöförvaltningen.

Numera tycks lövblåsen vara ett oumbärligt redskap hos såväl villägare som hos privata entreprenörer som utför olika former av fastighetsservice. Särskilt flitigt används de under hösten när löven trillar ner på trottoarer och i trädgårdarna.

På gatan bli löven kommunens ansvar

Då kan det vara lockande att blåsa ut löven i gatan istället för att ta hand om dem.

– Men det är inte tillåtet att göra så. Man har en skyldighet som fastighetsägare att forsla bort löven på samma sätt som med snö och annat skräp, säger Terje Ahl.

När löven hamnar på gatan blir de kommunens ansvar. Det kostar staden avsevärda summor att få bort alla extra löv från gatorna.

– Löven kan bli fruktansvärt hala och det ser heller inte snyggt ut när det ligger mycket löv och skräpar, säger han.

Fastighetsägaren har juridiskt ansvar

I vissa stadsdelar, till exempel Majorna, är det svårt att få bort löven eftersom där står mycket bilar parkerade längs vägarna.

– Alla gator har heller ingen soprutt och då kan de bli liggande ända till våren, säger han.

Hans rekommendation är att successivt under hösten ta bort löven. Man ska inte vänta till alla löv har fallit ner.

– Då är risken att de fryser fast på asfalten och blir kvar under hela vintern. Det är lätt att trilla på blöta löv och fastighetsägaren har ett strikt juridiskt ansvar för uppkomna skador.