Lördag 18 september. Ploggning, magnetfiske och dykning. Skräpplockningen under World cleanup day i Göteborg den 18 september sker på många olika sätt och tanken är att allmänheten ska hjälpa till.

Här kan du vara med och städa: Hela Göteborg plockar skräp

Flera olika städinsatser görs i Göteborg varje år. Ett återkommande arrangemang är Håll Sverige Rent-dagen, då svenskar från norr till söder hjälper till att plocka skräp. Lördag 18 september är det dags.

I Göteborg blir det flera aktiviteter under dagen.

– Vi har till exempel Paddan som är ute och samlar skräp i Vallgraven med barnen och deras föräldrar. I kanalen finns även dykare som tar upp skräp. Elbåten M/S Ren-ström hjälper till, säger Stefan Risedal, planeringsledare barmarksrenhållning på trafikkontoret.

Fiskar med magnet

Magnetfiske är en annan aktivitet allmänheten kan prova på. Fisket innebär att man kastar ut en jättekraftig magnet, och det som kommer med upp kan vara alltifrån kravallstaket till datorer och shoppingvagnar.

– Magnetfiskare från gruppen Magnetfiske Göteborg som visar hur man gör.

Ploggning har genomförst tidigare av Göteborgs Stad men det är första gången det är en aktivitet under Håll Sverige Rent-dagen.

– Ploggning är som det låter – du joggar och plockar skräp. Det är uppfriskande. Det är inte bara vanlig löpning utan man måste ju böja på kroppen också, säger Stefan Risedal.

Ploggning med grundaren

Den som leder ploggningen den här lördagen är grundaren till organisationen Plogga, Erik Ahlström.

– Det är bara att ta på sig träningskläderna och så springer man med honom på ett ploggings-pass i ungefär 30 minuter, eller så springer man på egen hand. Vi bidrar med material som handskar och plastpåsar.

Ett ploggningspass utgår från Milleniumplatsen vid Stora teatern och ett från Trädgårdsföreningen vid Västhuset. Ingen anmälan krävs för att vara med.

Alfonsföreställning i Trädgårdsföreningen

I Barnens växthus i Trädgårdsföreningen händer det mycket under dagen. Det går till exempel att titta närmare på Park-och naturförvaltningens eldrivna sopmaskin, och det finns två chanser att se Alfonsföreställningen ”Det magiska skräpet”.

Under dagen finns det också skräpsamlarstationer utställda på 15 platser runt om i staden. Bergsjöbadet, Angeredsparken och Röda Sten är några ställen.

– På några av platserna – Positivparken, Plikta, Hammarparken och Hjällbos parklek – går det även att hämta ut handskar och plastpåsar om man vill vara med och hjälpa till, säger Stefan Risedal.

Skräpplockning med Paddanbåten är en populär aktivitet. Lördag 18 september pågår aktiviteten mellan klockan 11 och 14. En tur tar cirka 20 minuter.