Fågelcentralen i Rödbo på Hisingen har fått in ett 30-tal oljeskadade fåglar som blåst iland på västkusten efter stormen för två veckor sedan. Förutom tre stora havssulor vilar nu sillgrisslor, stormfåglar, tordmular och tretåiga måsar upp sig i väntan på rengöring.

Fåglarna, som hittats i bland annat Askimsviken och Fiskebäck, övervintrar normalt långt ute till havs men med olja i fjädrarna har de inte orkat hålla emot i den kraftiga vinden.

Måste vila före badet

– Så fort det blåser kraftigt från väster så får vi in oljiga fåglar, men normalt inte så många som efter den senaste stormen, berättar Åsa Rydén vid Fågelcentralen.

Och den här oljan är riktigt tjock och kletig, nästan som tjära.

– Hittills har vi badat fem fåglar. De övriga sitter fortfarande och vilar upp sig annars dör de när vi badar dem, säger Åsa Rydén.

Hon räknar med att två tredjedelar av fåglarna kan räddas. De övriga är i så dålig kondition att troligtvis måste avlivas.

Det behövs tre personer för att duscha fågeln med 40-gradigt vatten och gnugga in diskmedel in i minsta vrå av fjäderdräkten. Efter minutiös sköljning återfår fjädrarna rätt form och fågeln kan putsa sig torr.

Olja drev ut

Miljöförvaltningen i Göteborg har inte fått in några rapporter om några större mängder ilandfluten olja i samband med stormen.

– Men det sker ju en hel del utsläpp ute till havs, säger miljöinspektör Tommy Mathiasson.

Han menar att det möjligen skulle kunna vara rester från det stora oljeutsläppet i Skarvikshamnen i juni 2003 som de här fåglarna råkat ut för.

– Det är en långdragen slutsats, men oljan från det utsläppet var just så här tjock och kletig, säger Tommy Mathiasson.

Mycket av oljan fördes ut till havs med strömmarna. Bara 30 ton av de beräknade 100 ton som då rann ut kunnat tas upp. Miljöförvaltningen beräknar att saneringen av stränder och klippor i Göteborgs skärgård har kostat 30 miljoner kronor.

Fotnot:
Fågelcentralen drivs av Göteborgs Ornitologiska förening med visst stöd från bland annat Idrott- och föreningsförvaltningen i Göteborgs Stad.