Fotoutställning vid Sjöfartsmuseet. Hard Rain är inte bara titeln på en välkänd Bob Dylan-låt. Det är också namnet på en turnerande fotoutställning med miljöfrågor i fokus. Nu kommer utställningen till parken utanför Sjöfartsmuseet. Där kompletteras den med presentationer av goda exempel från Göteborg.

Det var 2006 som engelsmannen Mark Edwards första gången visade den internationella vandringsutställningen Hard Rain. Han tog utgångspunkt i Bob Dylans text till den välkända sången Hard Rain, och lät Dylans ord tala till anslående och påträngande bilder – fotografier som på olika sätt berättar om människans frontalkrock med naturen.

Ger förslag till lösningar
– Utställningen har sedan dess åkt runt i hela världen, säger samordnaren Annika Jensie på Sjöfartsmuseet som tillsammans med SIDA, Hard Rain Project och Göteborgs Stad står bakom sommarens utställning.

Från den 30 juni till 23 augusti kommer skärmarna att vara på plats utanför Sjöfartsmuseet Akvariet, mellan själva museibyggnaden och Karl Johansgatan.

Den utställning som möter göteborgarna i sommar har utvecklats på flera sätt jämfört med den ursprungliga stommen.

– Dels har vi en påbyggnadsdel kallad Whole Earth? som ger förslag till lösningar av de problem som skildras i Hard Rain, säger Annika Jensie och fortsätter:

Göteborgssatsningar visas upp
– Men under den svenska turnén visas också kompletterande skärmar som tar upp olika lokala miljöprojekt.

Vid sidan av de stora, globala miljöfrågorna kan alltså besökarna också få en bild av Göteborgssatsningar som till exempel hyrcyklarna Styr & Ställ, Stadsjord och hamnhuset – landets första passiv-flerbostadshus.

2007 visades ursprungsutställningen Hard Rain utanför Världskulturmuseet. Under den pågående svenska turnén stannar Hard Rain:Whole Earth? till i bland annat Lund, Linköping, och Karlstad.

1D40.jpg

Foto: D.Rodrigues / UNEP / Still Pictures © A. Doto / UNEP