Var med och bestäm namnet. En marin kolonilott invigs i Frihamnen den 3 november. Då klipps en tamp som en symbol för det marina och det går att smaka på tångbröd. Samtidigt startar en namntävling där allmänheten får vara med och bestämma vad kolonilotten ska heta.

En marin kolonilott är en mindre odling i havet där det odlas musslor och alger. Tanken med den marina kolonilotten i Frihamnen är att skapa en mötesplats i en stadsnära miljö för framtidens mat.

– Här kan besökarna få lära sig mer om sjömat och odling men också få vara delaktiga i att odla och tillaga ny mat från havet, säger Maria Bodin, projektsamordnare på Göteborgs universitet.

Del av jubileet

 Den marina kolonilotten är en framtidsprototyp och ingår i utställningen Prototyp Göteborg som är en del av Göteborgs 400-årsjubileum.

– Det är jättekul att vi nu har den marina kolonilotten på plats! Den har byggts som en del av platsutvecklingen här i Frihamnen och undersöker bland annat havens roll i omställningen till ett hållbart samhälle, säger Cecilia Helsing, utställningsansvarig för Prototyp Göteborg som projektleds av stadsbyggnadskontoret i Göteborgs Stad och Göteborg & Co.

Var med i namntävling

Under invigningen blir det tal av Björn Siesjö, stadsarkitekt, och Ulf Dalnäs, vicedekan för samverkan på konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. På prototypen Rök’n’roll bakas tångbröd som alla får smaka på. Omställningslabbet ligger i närheten och där pågår höstlovsaktiviteter för barn under hela eftermiddagen.

Det är inte bestämt vad den marina kolonilotten ska heta. Det får allmänheten var med och bestämma. Vinnaren utses av en jury från Göteborgs universitet och Göteborgs Stad. Priset är boken Sjömat – den ätbara mångfalden i havet av Kennet Lundin. Namntävlingen pågår till den 1 december. Formuläret finns i länken nedan.

Den marina kolonilotten och omställningslabbet finns vid hamnbassängen innanför Bananpiren i Frihamnen. Invigningen äger rum klockan 12 den 3 november.