Några av Stigfinnarna i färd med att anlägga en del av de sammanlagt sju kilometerna ny stig på Styrsö. Foto: Lasse Pettersson

Bygger stigar för alla. Stigfinnarna på Styrsö är årets mottagare av Västra Göteborgs miljö- och folkhälsopris. I sex år har de arbetat ideellt med att anlägga och sköta stigar som gör naturen tillgänglig för alla.

Stigfinnarna, de flesta pensionerade herrar, är en sektion inom Styrsö BK. Sedan år 2008 har de anlagt sju kilometer naturstigar på ön, helt ideellt. Både vacker natur och historiska platser har tillvaratagits.

Ytterligare en promenadslinga har nyligen tillkommit, med rastplatser och vackra vyer över skärgården.

– Stigfinnarna träffas varje onsdag mellan september och maj och arbetar med slingorna, så att de är framkomliga, säger Karin Alsén, utvecklingsledare på stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg.

Tar emot priset på Tynneredsdagen på söndag
– De jobbar med spadar, sågar, krattor, spett och lägger ut sand för att hålla stigarna i bra skick.

Det innebär att Stigfinnarna inte bara främjar hälsan och välbefinnandet för alla som vandrar längs stigarna. Jobbet ger också friskvård och social gemenskap för dem som är med i gruppen.

Västra Göteborgs miljö- och folkhälsopris har funnits i sin nuvarande form sedan 2011. Innan dess hade både Tynnered och Södra skärgården egna miljöpriser.

Priset ska delas ut till någon eller några som under året utmärkt sig på ett förtjänstfullt sätt inom miljö eller folkhälsa och bidrar till en hållbar utveckling i Västra Göteborg. Priset består av ett diplom och 5000 kronor och det delas ut till Stigfinnarna på Tynneredsdagen som firas söndagen 11 maj.

Stigfinnarna på Styrsö har prisats tidigare. År 2011 fick de park– och naturnämndens miljöpris på 10 000 kronor.