"Vi ser att trängseln ökar". Försommarvärmen har kommit och med den rusning till stadens uteserveringar, som nu får ha öppet till klockan 22.30. Miljöförvaltningen rustar för ännu en sommar med trängselkontroller och hoppas att göteborgare och turister ska orka hålla avstånden ett tag till.

– Människor har en längtan efter att sitta ute, värmen kommer, och fler och fler blir vaccinerade. Vi ser hur det gör att trängseln ökar, säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen.

De allra flesta är noga med att följa reglerna

Men för att hålla nere antalet smittade och sjuka i covid-19 är det fortfarande lika viktigt att inte trängas. Miljöförvaltningen har anställt extra inspektörer för att kunna göra de kontroller som behövs för att se till att människor kan umgås på ett säkert sätt på stadens serveringar.

Angelica Winter är noga med att påpeka att de allra flesta som driver restaurang, bar eller café är noga med att följa reglerna och gör sitt bästa för att gästerna ska kunna umgås och njuta av försommaren utan trängsel.

Samtidigt finns det en del företagare som inte riktigt lever upp till kraven.

Minst en meter mellan sällskapen

– Det är till exempel inte tillåtet att bara sätta plexiglasskivor mellan borden, som en del tror, utan det måste ändå vara minst en meter mellan sällskapen, säger Angelica.

Reglerna kring plexiglas ändrades senast i november och en del restaurangägare kan ha missat det eftersom det hände under en tid när många uteserveringar inte var öppna, tror hon.

Miljöförvaltningen har det senaste året gjort regelbundna kontroller på stadens serveringar, både ute och inne, för att se till att alla gör det som behövs för att undvika trängsel. Förvaltningen har rätt att fatta beslut om att verksamheten ska vidta åtgärder, fatta beslut om vite, och man kan även stänga de verksamheter som inte följer reglerna. Arbetet fortsätter med oförminskad kraft även nu i sommar.

Ibland behövs förstärkning av polisen. Miljöförvaltningen och polisen har ett nära samarbete, i de fall det behövs.

”Tror de flesta av oss vill umgås ansvarsfullt”

En del företagare hittar nya metoder att undkomma trängselkontroller och kunna ordna fester för stora sällskap trots att det är förbjudet.

– Vi har till exempel kommit till ställen där det varit papp för fönstren. ”Stängt för renovering”, står det, medan våra inspektörer kunnat se hur det festats för fullt där bakom.

– Men förra året såg vi också hur det många gånger var gästerna själva som orsakade trängseln när de struntade i restaurangens åtgärder. Det ser vi även i år, säger Angelica Winter.

Angelica ser ändå med tillförsikt fram mot en fin sommar i Göteborg.

– Jag tror de flesta av oss vill umgås på ett ansvarsfullt sätt.