Falsk kontrollant oroar. Förra helgen kom en man till en restaurang i Göteborg och låtsades vara en kontrollant från miljöförvaltningen. Angelica Winter, avdelningschef för livsmedelskontroll och tillsyn, påpekar att förvaltningens kontrollanter alltid legitimerar sig vid alla besök.

Angelica Winter.

Miljöförvaltningen genomför flera olika kontroller och inspektioner på Göteborgs restauranger, kaféer och barer. Sedan juli förra sommaren har förvaltningen till exempel genomfört drygt 2 000 trängselkontroller som en följd av covid-19-pandemin.

Det var vid en sådan kontroll förra fredagen som personalen på en restaurang i centrala stan berättade att de tidigare under kvällen hade haft en falsk kontrollant på besök.

– En man hade varit där och utgett sig för att vara från miljöförvaltningens tillståndsenhet. Verksamheten hade frågat efter legitimation men mannen sa då att förvaltningen infört nya rutiner med slumpmässiga kontroller, säger Angelica Winter.

Polisen informerad

Mannen hade blivit insläppt och gått runt och kontrollerat gäster, men restaurangen hade anat oråd. Någon formell anmälan är inte gjord men när Angelica Winter fick höra om händelsen informerades polisen. Även Business Region Göteborg, som har mycket kontakt med näringsidkarna, har informerats om vad som hänt.

– Det är obehagligt att det händer och det kan skapa en oro hos företagen. Skulle det vara så att han har gått runt på flera ställen skulle det kunna skada relationerna mellan förvaltningen och företagen. Vi har aldrig hört om en sådan här händelse tidigare och jag hoppas att det är en engångsföreteelse.

Visar legitimation direkt

Angelica Winter är tydlig med att miljöförvaltningen alltid legitimerar sig – utan att verksamheten behöver fråga – vid en kontroll.

– Vi har lagt upp sådan info på Göteborgs Stads hemsida också. Vi går alltid fram till personalen i entrén och visar legitimation när vi kommer på besök.

Hon uppmanar också alla verksamheter som råkar ut för något liknande som händelsen i helgen att kontakta miljöförvaltningen.