8.000 bilresor varje dag gjorda av 2.000 hushåll i Näset - ett lämpligt försöksområde för Trafikkontorets avgasprojekt. Och visst har det haft effekt – tack vare skolbarnen på Näsetskolan!

Under hösten 2002 pågick mätningar på Näsetvägen. Alla hushållen i Näset fick veta att mätutrustningen skulle ställas upp utmed Näsetvägen och att de själva kunde skriva upp resultaten på ett mätkort. Resultatet från mätningarna får Näsetborna under februari i år.

Del i miljöarbete

Projektledaren Jakob Lagercrantz besökte Näsetskolan i början av oktober och pratade med alla skolbarn från förskola till klass 5. Den 8 oktober gick de tillsammans ut och tittade på mätstationen, och just den dagen blev andelen gröna symboler dubbelt så många som normalt.

– Gissa om barnen var glada. Genom sin blotta närvaro påverkade de trafikanterna att köra förståndigare, säger Jakob.

Vårt Göteborg träffade Christina Borglund, lärare för klass 2A och hennes elever. Barnen konstaterade att det var i få bilar som man samåkte.

– Näsetskolan har miljödiplomerats av Göteborgs Stad och vi ville prata lite mer om trafik och i det läget fick vi kontakt med Jakob. Det här är en bra del i vårt miljöarbete, för barnen kan genom mätbara resultat se vad som faktiskt händer, säger Christina.

Körde för fort

Barnen hade mycket bestämda åsikter och hade verkligen tagit till sig budskapet. Bland annat tyckte de att många körde alldeles för fort, vilket inte är bra. För då släpper man ut avgaser. Och får man den röda symbolen många gånger är det nog dags att gå till verkstan och ge bilen en ordentlig översyn. Har man en för gammal bil kan man sälja den och köpa en ny, för den är mer miljövänlig. Fast alla har inte råd att byta, förstås!

Vissa barn föreslog att man kan cykla och gå istället för att åka bil, och åka spårvagn är bra, för den går på el. Barnen berättar att de har pratat med sina föräldrar och att nu tänker föräldrarna sig för lite extra hur de kör.

Även Christina sade sig ha fått en tankeställare och försöker att inte bromsa och gasa för hårt och att köra på så hög växel som möjligt. Barnen har också fört statistik över hur många som blir skjutsade till skolan av sina föräldrar, eller som går själva.

Fler lokala projekt

Den 15 november avslutades projektet i Näset. Alla inblandade hoppas att effekten ska dröja kvar och att de många olika trafikprojekt som pågår i Göteborg ska samverka till en bättre körning.

– Meningen är att fortsätta med lokala bearbetningar för att få så många människor som möjligt att tänka: Vad betyder det just för mig i form av bättre miljö, bättre hälsa och större trivsel i trafiken? säger Ma-Lou Wihlborg, Trafikkontoret.