Skräpet ska skrotas på stadens arbetsplatser. Ut med papperskorgen, in med en minitunna på skrivbordet. Då blir både återvinning och arbetsmiljö bättre. Nu sprids den lilla tunnan på Göteborgs Stads arbetsplatser. Och gör stor miljönytta.

– En lysande idé, vi är jättenöjda, säger Kristina Scheuer Krantz, enhetschef på park- och naturförvaltningens utföraravdelning.

Här har cirka 20 personer haft minitunna i stället för papperskorg sedan i höstas.

– Det blir bättre återvinning och bättre arbetsmiljö, eftersom städarna slipper böja sig ner och tömma alla papperskorgar. Och så blir det lättare att hålla rent på golvet när papperskorgarna är borta.

Snus och klisterlappar
Minitunnan är cirka 15 centimeter hög, med lock som en vanlig soptunna. Här ska man lägga allt som inte går att återvinna: snus, tuggummi, post it-lappar och plastgem. Sånt som brukar hamna i papperskorgen.

– Det funkar utmärkt. En gång i veckan tar man med sig minitunnan ut i köket och slänger det brännbara, allt annat går att sortera innan, säger Kristina Scheuer Krantz.

– Och nu har vi slutat slänga äppelskrottar och bananskal i papperskorgarna, utan tar med dem till köket. Då blir det inte så mycket fruktflugor.

Minitunnan finns i grönt och mörkgrått och kostar cirka 20 kronor styck.

– Jag tror att den kostnaden är intjänad redan på ett halvår, med tanke på vad alla plastpåsar i papperskorgarna kostar, säger Kristina Scheuer Krantz.

Skrota skräpet
Minitunnan har lanserats av projektet Skrota skräpet, som i ett par års tid arbetat för ökad resurshushållning i Göteborgs Stad. Arbetet samordnas av Kretslopp och vatten, där Gunvor Bergquist håller kurser och brukar visa upp minitunnan:

– Reaktionen blir ofta: ”Åh, va den är gullig!” Sedan blir den mycket omtyckt när man inser att den kan få människor att bli mer resursmedvetna och tänka i nya banor kring återvinning och avfall.

– En liten grej, men den gör stor nytta, säger Gunvor Bergquist och hänvisar till ett av Göteborgs Stads prioriterade mål: att öka resurshushållningen.

– Vi behöver spara på resurserna och minska klimatpåverkan. Och då är det viktigt att vi sorterar avfallet, så att ännu mer återvinns, till exempel fruktrester som kan bli biogas, säger Gunvor Bergquist.

Traktören först
Hon kan dela ut gratis test-tunnor till dem som vill pröva, men om det blir tal om att köpa in många, får varje förvaltning eller bolag bekosta det.

Förvaltningarna i kommunhuset Traktören var först ut med minitunnor och sedan har fler följt efter, nu senast park- och naturförvaltningen.

– Det finns nog ett par tusen minitunnor ute nu och fler ska det bli, säger Gunvor Bergquist.

– När man väl får bort papperskorgarna, känns det som en ganska konstig idé. Alltså att ha papperskorgar överallt, som någon ska gå runt och tömma de, stoppa i nya plastpåsar och sen slänga allt i en stor säck.

– Nej, minitunnan är mycket roligare och enklare. Den gör folk glada och den gör miljönytta direkt. Och den är bra för arbetsmiljön, säger Gunvor Bergquist.