Ny naturstig i artrikt område. Torslandavikens rika fågelliv har sedan länge lockat ornitologer till området mellan Arendals hamn och Torslanda flygfält. Nu invigs en ny naturstig som gör det möjligt för ännu fler att upptäcka traktens fåglar, fjärilar och växter.

Under de senaste 50 åren har ornitologer observerat över 230 arter i Torslandaviken. Trots det otillgängliga läget har nya generationer av fågelskådare fortsatt att söka sig till viken, ofta har de blivit rikligt belönade.

När Torslandavikens nya naturstig invigs på tisdagen är det ett resultat av park- och naturförvaltningens vilja att låta ännu fler göteborgare upptäcka naturlivet en kort resa från centrala Göteborg.

771C.jpg
– Fågellivet är kanske det mest uppenbara, men här finns också många fjärilar och sällsynta växter, säger Ola Hammarström som är biolog på park- och naturförvaltningen.

Samarbetat med ornitologer
Med hjälp av pengar från stadens miljöprogram har en sex kilometer lång slinga gjorts i ordning.

– Vi har lagt sträckan i samråd med ornitologerna, och har till exempel inte dragit stigen över de känsliga strandängarna, säger Ola Hammarström.

Fram tills nu har det inte bara varit knepigt att ta sig till området, det har också varit svårt att förstå geografin kring viken.

– Men nu har vi knutit ihop stigar och öppnat upp gamla barriärer, säger Ola Hammarström som även kan berätta om tydligare entréer och nya informationsskyltar runt hela den sex kilometer långa stigen.

Genom skyltarna kan även förstagångsbesökaren få ut mycket av sitt besök. Här ges till exempel en möjlighet att identifiera många av de vanligaste fågelarterna kring viken.

Svårtillgängligt område
Arbetet med stigen har inte varit helt problemfritt. På sina håll är området så otillgängligt att det inte gått att lägga ut grus i den utsträckning som man från början planerat.

– Å andra sidan är det här ett naturområde, och vi vill inte göra för stora ingrepp, säger Ola Hammarström.

Buss 26 tar besökaren till Torslanda Golfklubb. Från hållplatsen till fågeltornet promenerar man på cirka 20 minuter. Här invigs naturstigen kl 16.30 på tisdagseftermiddagen – då finns bland andra biologer och ornitologer på plats för att berätta om Torsvikens spännande naturliv.

I projektet har förutom park- och naturförvaltningen även Göteborgs ornitologiska förening, SDF Västra Hisingen och Göteborgs Hamn medverkat.