Marknad och workshops. Nyskördade grönsaker, örter och blommor, trädgårdsvisningar, ekologisk fika och workshops om surkålstillverkning. Det är några av programpunkterna när Stadsodlarna nästa lördag, den 17 september ordnar skördefest i Lärjeåns trädgårdar.

– Just nu är trädgårdarna så väldigt prunkande och fina, så visningen kommer bli en höjdpunkt. Både Lärjeåns trädgårdar och kafédelen har utvecklats väldigt mycket, så det finns väldigt mycket att titta på, vilket känns jätteroligt, säger Annette Gustavsson, projektledare för Stadsnära odling.

Även i år erbjuds workshops om mjölksyrning, där deltagarna under en och halv timme får lära sig det som behövs för att själva skapa surkål. Med sig hem får de sedan en burk med kål som ska bli surkål.

Ordnas för fjärde året
För den nyfikne finns det också gott om andra tips och idéer, både när det gäller produkterna och hur man kan odla gott, nyttigt och småskaligt mitt i staden. Alltså just det som Lärjeåns trädgårdar är ett gott exempel på.

Det är fjärde året det kommunala odlingsprojektet Stadsnära Odling ordnar skördefesten.

– Det här är en fantastisk fin mötesplats där besökarna har möjlighet att mingla, fika gott och sedan köpa med sig blommor och grönsaker från marknaden.

Skördefesten äger rum lördag den 17 september klockan 11.00-15.00. Workshopen kostar 25 kronor.