Park- och natur i spännande projekt. Almar som behövde fällas på grund av Västlänken-bygget kommer att få en helt ny framtid i Göteborg. Närmare bestämt som en så kallad orkestersnäcka på Göteborgsoperan. Det är park- och naturförvaltningen arbetsmarknad som sågar upp träden som ska användas.

Första lasset klart. Foto: Oscar Carlsson

Almarna låg efter nedfällningen på lastbilen och var på väg att köras till en biodepå för alm, i enlighet med Göteborgs Stads råd och riktlinjer för hantering av grova träd och almved.  Då såg Johan Svensson, som är arbetsledare på avdelning arbetsmarknad, park- och naturförvaltningen, i sista stund till att de räddades från flismaskinen. I stället kördes almarna till Holmen där park- och natur har sin verkstad.

– När jag började på park- o natur började jag fundera på hur vi kan ta vara på träden som måste tas ner runt om i staden – hur vi får tillbaka dem till göteborgarna, säger han.

Prestigefullt projekt
Sedan drygt ett år tillbaka tillverkar hans arbetslag – där många står långt ifrån arbetsmarknaden och har en så kallad OSA-anställning – bänkar, skyltar och uteklassrum av nedfallna och nedtagna träd. Projektet de nu är inblandade i är det mest spännande hittills.

– Vi är väldigt glada och tacksamma över att få vara en del av ett sådant här annorlunda projekt, säger Johan Svensson.

Blocksågning av alm med bra resultat. Foto: Oscar Carlsson

Syftet med en orkestersnäcka är att med hjälp av scenografiska element skapa ett akustiskt och visuellt rum som passar för konserter och körframträdanden i en operasal. För Göteborgsoperan handlar det om golvskärmar, takskärmar och en ljudridå.

– Jag ser hur medarbetarna i arbetslaget växer och hur stolta de är över att få vara en del av det här. Det är vår allra största vinst, säger Johan Svensson.

Håller kvaliteten
Projektet med orkestersnäckan till Göteborgsoperan var redan i gång när Johan Svensson av en tillfällighet träffade Oscar Carlsson, arkitekt och delägare på Björg, som tillsammans med akustiker Johan de Sousa Mestre jobbar med att ta fram den nya orkestersnäckan. Han – och Göteborgsoperan – tände på idén att använda stadens nedfallna och nedtagna träd.

– Vi har nu sågat upp några träd, torkat det och kvalitetstestat det. Det uppfyller kvalitetskraven. Vi har dessutom byggt en prototyp, säger Johan Svensson, som berättar att ett tiotal i hans arbetslag är involverade i arbetet på olika vis.

I höst är förhoppningen att orkestersnäckan ska finnas på plats på Göteborgsoperan.

– Det här projektet är bra på alla sätt. Varför ska operan gå och köpa dyra brädor när vi kan såga upp egna av så vackra träd. Det är närproducerat och det innebär arbete för människor i utanförskap. När man sätter ihop det blir det helt fantastiskt.

Stockar på upplaget som väntar på sin tur. Foto: Oscar Carlsson