Bli sjökapten för en dag på Chalmers Lindholmen, sätt barnen i strandskola på Gullholmen, prova havskajak i Marstrand eller åk med ett forskningsfartyg i Kosterfjorden! Ja, hela Västkusten – från Göteborg till Strömstad – kommer att sjuda av havsnära aktiviteter under Västerhavsveckan den 1 till 11 juli.

36BC.jpg
Västerhavsveckan har vuxit rejält sedan den ordnades första gången för två år sedan. Det fullspäckade programmet består av 100-tals olika aktiviteter på ett 30-tal orter mellan Göteborg och Strömstad.

– Vi vänder oss till alla som besöker eller bor vid Västkusten, både sommarboende och vinterboende, säger Gunilla Fransson Bangura, projektsamordnare på Västra Götalandsregionen.

Känn på hur det är att styra under storm

Tanken är att uppmärksamma västerhavets betydelse för livet i, vid och kring havet och lyfta havsmiljöfrågorna.

– Genom att ordna massor av aktiviteter hoppas vi skapa ett intresse och engagemang för havet och dess miljö, säger Gunilla Fransson Bangura.

288.jpg
Den 2 juli ordnar Chalmers Lindholmen öppet hus. Institutionen för sjöfart och marin teknik visar bland annat sin bryggsimulator där man kan bli sjökapten för en dag och känna hur det är att styra i storm och möta skepp på havet. Man visar också sitt säkerhetscentrum där man övar räddningsaktioner som att gå i livbåtar under dramatiska förhållanden till havs.

Provsmaka ostron

Under de elva dagar som Västerhavsveckan pågår kan man bland annat också träffa Sjöräddningssällskapet, vara med om helikoptervinschning på Måseskär, provsmaka ostron på Resö eller se en konstutställning på Bohusläns museum i Uddevalla. Och på Marstrand finns möjlighet att prova havskajak. Eller varför inte ta en båttur till fyrplatsen Ursholmen i Kosterskärgården?

Dessutom håller havsforskare föreläsningar, bland annat på Tjärnö och Havsfiskelaboratoriet i Lysekil. Kort sagt så finns det massor att göra för både stora och små.

Mycket är gratis

Invigningen den 1 juli börjar med att Ostindiefararen skjuter salut vid Stenpiren och delar av besättningen sjunger shantisånger och ror fram till Lejontrappan. Invigningen fortsätter sedan med diskussioner och samtal kring havsfrågor i utställningsmontern i Nordstan.

De flesta aktiviteter är kostnadsfria. Se vidare i programmet som finns på länken längst ner i artikeln.

Fotnot:
Bakom Västerhavsveckan står förutom Västra Götalandsregionen en lång rad västsvenska aktörer med marin anknytning. I Göteborg ordnas aktiviteter , i Nordstan, på Maritiman, Sjöfartsmuseet Akvariet, Ostindiefararen vid Stenpiren, Stadsmuseet, Naturhistoriska museet, Botaniska trädgården, Chalmers Lindholmen.

1B32.jpg

Triften blommar vackert i Ramsvik. Foto: Thomas Carlén