Mitt i rusningen innan eftermiddagspasset på Ullevi får ett av restaurangtälten oväntat besök. Livsmedelsinspektörerna Stefan Carlsson och Liselott Lönn är ute på inspektion – på jakt efter bakterier i EM-maten.

60 krögare har fått tillfälliga tillstånd att bedriva verksamhet under EM-festen. Kraven är höga. De har i detalj fått beskriva hur hanteringen av livsmedel ska ske på den begränsade ytan – och de måste vara beredda på att visa att de verkligen lever upp till kraven.

Inför EM har miljöförvaltningen nämligen skärpt sina rutiner. Redan när de tillfälliga köken byggdes upp var livsmedelsinspektörerna på plats för att svara på frågor och under veckan gör de regelbundna kontroller.

Viktigt att synas

– Att vi syns ute på stan är viktigt. Det har effekt bara att visa sig, säger Stefan Carlsson som är ansvarig för miljöförvaltningens livsmedelsinspektioner.

59DC.jpg

Det brukar vara måttligt populärt att dyka upp när köerna ringlar som längst. Men Martin Lundgren, som är ansvarig kökschef för två av tälten utanför Ullevi, är vänligheten själv. Han har inte alls något emot att visa hur det går till i det minimala köket bakom försäljningsdiskarna. Listan för egenkontroll är exemplariskt upptejpad på väggen.

– Här checkar jag av punkt för punkt, och det som jag tycker är viktigast har jag satt stjärna på, säger han.

Krögarna gör egenkontroller

Att egenkontrollen sköts är en av de saker som Stefan och Liselott kontrollerar. De letar också efter eventuella brister vad gäller hygien och avfallshanteringen. Att kylförvaringen är tillfredsställande är extra viktigt när utomhustemperaturen är augustihet.

– Jag lägger in en termometer i kyldisken, säger Liselott och placerar den på översta hyllan bland baguetterna.

Resultatet – 14 grader – är inte bra. Det är hela sex grader över gränsen. Därför vill hon också kontrollera temperaturen inuti en av räkbaguetterna. För att inte riskera att föra in bakterier rengörs termometerstickan med sprit.

– Sex grader. Godkänt, konstaterar hon.

I det här fallet är allt som det ska eftersom baguetterna förvaras i ett tillräckligt kallt kylskåp bakom disk. De bara mellanlandar en kort stund i kyldisken innan de äts upp av kunderna.

– Det är den sammanvägda bedömningen mellan temperatur och tid som är det avgörande, säger Stefan.

Kan få saluförbud eller hanteringsförbud

Om inspektörerna bedömer att en maträtt håller fel temperatur kan de förse den med saluförbud. Hanteras något livsmedel felaktigt kan krögaren råka ut för hanteringsförbud.

– Är det riktigt illa kan vi besluta om att stänga stället.

68F8.jpg
Det behöver Martin Lundgren inte vara orolig för.

– Ett välskött ställe med klara flöden och rutiner. Det är nödvändigt i sådana här tillfälliga kök på liten yta. Ett bra exempel där man tänkt till innan, säger Stefan.

Förutom de tillfälliga tälten på festplatserna finns en handfull större enheter som tillhör EM-evenemanget. Dit hör serveringen för de tävlande och på presscentret.

Vissa anmärkningar

Dessutom har befintliga restauranger inom festområdet ökad belastning. Under måndagskvällen fick många av dem besök av någon av Miljöförvaltningens inspektionsteam.

– Två av dem, en restaurang och ett större gatukök, höll inte måtten. Där fanns brister i egenkontrollen, både vad gäller hantering och städning. Det resulterade i ganska kraftiga krav på snabba åtgärder, säger Stefan.

4534.jpg

Martin Lundgren, som är ansvarig kökschef, har listan för egenkontroll uppklistrad på väggen.