Solenergi på Ullevi, kroppsvärmehus, vandrande skolbussar, bil- och cykelpooler och sopbilar som kör på biogas. Sätten att hejda klimathotet är många och skiftande. Nu går Göteborgs Stad ut och berättar om 100 av de egna metoderna, inför utdelningen av stadens miljöpris till Al Gore den 22 januari.
Kampanjen heter ”100 dagar av inspiration” och pågår tisdag 4 december till 12 mars, det vill säga 50 dagar före och 50 dagar efter Al Gores besök.
”Det krävs förändring i vardagen”
Under de 100 dagarna kommer en ny klimatnotis att publiceras varje dag på tre ställen: Annonser i Göteborgs-Posten, nättidningen Vårt Göteborg och på en 14 meter lång banderoll på Universeum.
– Det är bra att Göteborgspriset för hållbar utveckling gått till Al Gore. Men det räcker inte, det krävs också förändring i vardagen och det vill vi inspirera till, säger Vivianne E Rosqvist, kommunikationschef på miljöförvaltningen.
Hon tror att många har en bild av att det bara pratas och diskuteras om vad man ska göra åt klimatproblemen.
– Vi vill visa upp att Göteborgs Stad faktiskt gör mycket, då kan vi förmedla hopp och inspiration. För om vi bara blir tillräckligt många som gör tillräckligt mycket – då kan vi nå resultat.
Vill få in göteborgarnas idéer
Klimatnotiserna handlar till exempel om intelligent gatubelysning, grön el till spårvagnarna, tygkassar i stället för plastpåsar, kretsloppsparken i Alelyckan, samåkning i Torslanda och utlåning av elmätare på biblioteket i Backa.
– Var tionde dag sammanställer vi väggtidningar med tio klimatnotiser som sätts upp på ett 40-tal anslagstavlor vid Idrotts- och föreningsförvaltningens anläggningar och dessutom skickas ut till högstadie- och gymnasieskolor, bibliotek, kulturhus och många andra ställen, berättar Vivianne E Rosqvist.
Förutom de 100 klimatnyheterna inbjuder staden alla göteborgare att dela med sig av sina egna klimattips, via mail eller i en särskild brevlåda på Universeum.
– Syftet med klimatbrevlådan är att få in göteborgarnas idéer, kanske finns det massor av bra förslag som vi kan gå vidare med – och som sedan kan inspirera andra, säger Vivianne Rosqvist.
Färgstark kampanj med blommor
Kampanjens färg och form har 70-talsstuk, med stora blommor och starka färger.
– Vi vill förmedla hopp och särskilt nå ungdomar, därför har vi valt ett grafiskt program som vi tror tilltalar och väcker uppmärksamhet bland ungdomar, säger Vivianne E Rosqvist.
Kampanjen bedrivs i samarbete mellan ett 40-tal kommunala förvaltningar och bolag och stöds av Universeum och Ekocentrum.