Mer än 25 procent av livsmedlen ekologiska. Tillsammans med 57 andra kommuner och landsting har Göteborgs Stad kvalat in i årets Ekomatsliga. För att få vara med måste en fjärdedel av livsmedlen som köps in vara ekologiska.

Det är Ekomatcentrum som summerat alla inköp av livsmedel inom offentlig sektor förra året. De som nått upp till målet med 25 procent ekologiska livsmedel får vara med i rankningen av årets Ekomatsliga.

För första gången är Göteborgs Stad med i ligan – tillsammans med 45 andra kommuner, tio landsting och två regioner.

– Det är en bekräftelse på att Göteborgs långsiktiga arbete gett resultat. Framförallt är det måltidsorganisationerna ute i stadsdelarna som ska ta åt sig äran för att det går framåt, säger Ulla Lundgren på miljöförvaltningen.

Andel ekomat ökar stadigt
Förra året var 27 procent av de inköpta livsmedlen ekologiska, en ökning med 3,7 procent jämfört med året innan.

– Det är bra jobbat, inte minst med tanke på att stadsdelarna ofta sparar in på just de ekologiska inköpen i kärvare tider, trots att de står för så liten andel av deras totala budget, säger Ulla Lundgren.

Det 25-procentiga målet sattes av riksdagen med förhoppningen att det skulle vara uppfyllt 2010. I fortsättningen är det Ekomatcentrum som ansvarar för den nationella uppföljningen.

Borlänge och Lund toppar Ekomatsligan med 49 procent ekoinköp. Malmö är bästa storstad och hamnar på elfte plats med 37 procent. Göteborg placerar sig som nummer 43.