Storstädning för 25:e året. Innan gräset börjar gro på allvar är det dags att vårstäda Göteborg. I veckan startade stadens årliga storstädning för att få bort skräp i naturen utmed vägar och vid bostadsområden.

Stadens stora vårstädning firar i år 25-årsjubileum – den genomfördes första gången inför friidrotts-vm 1995.

I år städar ett 50-tal personer indelade i fem arbetslag. Till sin hjälp har de bland annat hjullastare, lastbilar och containrar. Rejäla doningar som behövs på en del ställen där väldigt mycket skräp har dumpats.

– Det är tråkigt att vi måste ägna resurser åt dumpningar. Vi kan aldrig städa ikapp utan vi måste alla hjälpas åt för att få en renare stad, säger Ulrika Barkman, planeringsledare på park- och naturförvaltningen.

Pågår till påsk – eller längre
Ulrika Barkman önskar mer ansvarstagande från stadens boende och besökare:

– Samtidigt som det finns många som slänger skräp och dumpar avfall finns det många medborgare som ägnar mycket tid åt att städa vilket är en fantastisk hjälp för oss, så det finns hopp för en renare framtid.

Städningen görs på platser lite utanför centrum, som trafikområden, skogsdungar och i utsatta områden. Städinsatsen är ett samarbete mellan park- och naturförvaltningen, trafikkontoret och fastighetskontoret och är tänkt att hålla på till påsk. Men beroende på mängden skräp kan det bli längre.