Gryaab börjar i mars bygga en ny åtta kilometer lång bergtunnel för att leda avloppsvatten från Lerum till Ryaverket på Hisingen. Tunneln, som ska gå från Hulan i Lerum och anslutas till befintliga tunnlar i Björndammen i Partille, ska vara klart i slutet av 2010.

Byggstarten för den nya tunneln har dragit ut på tiden efter det att miljötillstånden överklagades. Gryaab fick miljötillstånd för projektet i slutet av 2005 och bygglov beviljades i våras.

Blir dyrare än beräknat

– Överklagansprocessen gjorde att det drog ut två år, berättar Gryaabs vd Stig Hård.

Det österrikiska företag som tog hem upphandlingen inleder i mars bygget med att borra och spränga en arbetstunnel vid Råhult strax väster om Jerikotunneln. Hela bygget ska vara klart i december 2010.

Tunneln blir dyrare än vad som först beräknats, klart är dock att Gryaab står för 187 miljoner kronor av den totala byggkostnaden. Resten får Lerums kommun betala själv.

– Lerums kostnader blir i storleksordningen 200 miljoner kronor, konstaterar Stig Hård.

Delägare sedan 1972

Det var i mitten av december som Lerums kommunfullmäktige beslutade om att ansluta sig till Ryaverket.

Lerums kommun har varit delägare i Gryaab ända sedan 1972 men tackade nej till anslutning på 80-talet. I slutet av 90-talet undertecknade Gryaab och Lerums ett intentionsavtal men först nu är alltså allt klart för byggstart.

Fotnot:
Gryaab ägs av Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal och Partille kommuner.