För drygt tio år sedan tackade Nobelstiftelsen nej till en idé från Göteborg om att inrätta ett "grönt Nobelpris". Det var då kommunalrådet Göran Johansson och industrimannen Carl Bennet bestämde sig för att inrätta det Göteborgspris som nu funnits i tio år.

Historien berättas i den jubileumsbok om Göteborgspriset för hållbar utveckling som presenterades på tisdagen, i samband med prisutdelningen på Svenska Mässan. Boken heter ”Priset för en hållbar värld” och har skrivits av Stefan Edman, tillika juryordförande för Göteborgspriset sedan starten.

Grönt nobelpris ingen ny idé

– Jag tyckte att det var roligt att berätta den historien nu. Inte minst eftersom New Scientist, det brittiska vetenskapsmagasinet, i år lät tio ledande forskare fundera över hur Nobelpriset kan utvecklas så att det bättre täcker in modern forskning, säger Stefan Edman.

– Deras förslag var att inrätta just ett grönt Nobelpris. Och det är en lysande idé, men den är alltså inte ny, eftersom Göran Johansson försökte lansera den för tio år sedan.

Hållbara städer årets tema

Jubileumsboken beskriver de tio årens pristagare och deras ämnesområden i varsitt kapitel som även tar upp vad som hänt på området sedan prisen delades ut. Från bränslecellspionjären Geoffrey Ballard, som fick det första priset år 2000, till årets pristagare på temat hållbara städer, Anna Tibaijuka, Enrique Penalosa och Sören Hermansen.

Rubriken på det tionde kapitlet är ”Hållbara städer – kan Göteborg ta täten?” Här intervjuas Chalmersprofessorn Björn Malbert som inte är helt nöjd med utvecklingen i Göteborg, till exempel vad gäller transporter, bostädernas energiförbrukning och den sociala segregeringen.

Finns i svensk och engelsk version

– Jag har inte velat göra en hyllningsbok, utan ha en kritisk, journalistisk touch i boken. I varje kapitel får oberoende personer komma till tals och flera är kritiska, till exempel för att den gröna utvecklingen
inte går tillräckligt snabbt framåt, säger Stefan Edman.

Jubileumsboken, som finns i både svensk och engelsk version, har tryckts i en första upplaga på 3.000 exemplar. De flesta är förköpta av prisets sponsorer. Göteborgs Stad har beställt 500 exemplar.

Men ett par hundra exemplar kan köpas på Göteborgsprisets hemsida och även på Ekocentrum. Priset är 145 kronor plus moms.

”Kan fungera som en inspiration”

– Inte minst för att boken är så vackert designad, tror jag att den kan fungera som en inspiration för många, säger Stefan Edman.

– Kanske kan den också fungera i skolor och på universitet som en orientering om vad som händer på de olika områdena och i vår region. Och det finns gott om länkar till information på internet, för den som vill gå vidare och fördjupa sig.