Inget alls eller skräpmat. Alltför många ungdomar har mellanmålsvanor som är dåliga både för kroppen och för miljön. Den nya foldern "Din mat" vänder sig till alla barn och ungdomar som slutat på fritids.

Vad hamnar i magen innan träningen? För trött för att äta frukost på morgonen – och efter skolan är det bråttom till träningen.

– Om man inte tänker efter blir det lätt en panpizza.

Men för att kroppen ska orka och må bra behöver man äta nyttig mat på regelbundna tider, säger Rebecca Palosaari på Agenda 21-kontoret.

Samband mellan mat och miljö

Tillsammans med Idrotts- och föreningsförvaltningen har Agenda 21-kontoret tryckt upp en folder som ska få ungdomar att tänka på vad de stoppar i sin kropp.

– Vi vill skapa förståelse för vilken betydelse maten har både för kroppen och för miljön. Det finns ett samband mellan maten och miljöfrågorna. Budskapet är bra mat på rätta tider – och som dessutom skonar miljön, säger Rebecca Palosaari.

Fokus på att må bra

Förutom kunskap ger foldern också konkreta tips på bra frukostar och mellanmål. Redan nu finns den utlagd på skolor och fritidsanläggningar runt om i stan och så småningom ska även idrottsföreningarna få var sin bunt.

En viktig utgångspunkt för foldern är att inte blanda ihop mat och utseende.

– Fokus ligger på att vi ska må bra som människor – inte på att vi ska vara smala, säger Rebecca Palosaari.