Byggd fossilfritt. Förskolan Backa kyrkogata är byggd så fossilfritt som möjligt. Nu är den färdig att ta emot barnen som ska gå där. “Huset i kombination med utegården gör att vi kommer att arbeta bra med barnen utifrån den hållbara framtiden med det ekologiska perspektivet”, sade Louise Daji Pettersson, tillförordnad rektor, vid fredagens överlämningsceremoni.

Trapphuset inne i förskolan. Foto: Hannah Björk

Hoppet är ett innovationsprojekt för att bygga fossilfritt och förskolan Backa kyrkogata är det första fossilfria byggprojektet i Sverige. Förskolan har åtta avdelningar, plats för 140 barn, ersätter tre förskolor i området och öppnar i januari.

– Det här är ett stort första kliv för att bygga mer fossilfritt. Vi bygger på det sätt vi måste för att barnen som går här ska ha det bra och för att de ska växa upp med ett hopp om att vi vuxna gör något på riktigt. Målet var att främja innovation, att ta fram nya förutsättningar för bättre byggande. Det här är första kvittot och hoppet där vi förändrar hur vi ska bygga de kommande 400 åren, säger Lina Cavallin, områdeschef byggprojektledning på lokalförvaltningen.

Markerar 400-årsjubileet

Förskolan Backa kyrkogata markerar Göteborgs 400-årsjubileum och det var något som Therese Brusberg, chef för Göteborgs jubileumsorganisation tog upp.

-Vår vision är att Göteborg ska vara en modig förebild för hållbar tillväxt, vi ska vara en öppen, innovativ stad där alla medborgare känner mening och delaktighet. Förskolan är ett gott exempel på att uppfylla den visionen. När Göteborg firar 500 år, undrar vad de tänker om oss och vad vi gjorde när det var 400-årsjubileum, sade hon och tillade att de bland annat kommer se att staden satte en ny byggstandard för hållbart byggande och att förskolan Backa kyrkogata får stå som modig förebild runt om i världen.

Barnen har utforskat förskolan

Therese Brusberg fick också äran att överlämna en skylt i trä till förskoleförvaltningen som  Louise Daji Pettersson, tillförordnad rektor, tog emot. Hon berättade att barnen som ska gå på förskolan besökt den för första gången under den gångna veckan.

-Det var många glada ansikten och de var överallt och upptäckte och utforskade. Det kommer att fortsätta när vi flyttar in.

Skog från närområdet

Derome har varit totalentreprenör för det fossilfria byggprojektet Hoppet. Anders Carlsson är forsknings- och utvecklingschef där och han berättade om både utmaningar och framgångar i projektet. Återbruk har varit ett viktigt steg i projektet och att använda skog från närområdet.

-Förskolan är lokalt producerad i en trähusfabrik 34 kilometer härifrån och transporterad hit med fossilfria transporter. Att processa fram trä kräver väldigt låg energiinsats, det innebär att trä som byggmaterial har lågt klimatavtryck, dessutom binder det in biogent kol, sade han.

I stället för ett fyrfaldigt leve utbringades ett fyrfaldigt hopp hopp för förskolan.

I stället för ett fyrfaldigt leve utbringades ett fyrfaldigt hopp hopp. Foto: Hannah Björk