Först ut av nio nya offentliga toaletter i stan. Gratis för alla, lättare att använda för personer med funktionsnedsättning och städning tre gånger om dagen. Det är vad som gäller för den nya toalett som nu finns på plats i Brunnsparken och som kommer att vara öppen dag- och kvällstid.

Jämfört med den gamla toaletten i Brunnsparken som bara bestod av toalett och urinoar är den nya både avsevärt modernare och betydligt större. Den har en rymlig handikappenhet, två vanliga toaletter för både herrar och damer samt en urinoar.

− Den har även flera beröringsfria funktioner, vilket ger färre kontaktytor och minskar risken för att bakterier sprids, och den öppnas och stängs med tidlås på morgon och kväll, säger Jakob Andreasson, verksamhetschef på park- och naturförvaltningen.

Nästa toalett till Heden
Toaletten i Brunnsparken är först ut av en rad nya offentliga toaletter runt om i staden. Tanken är att ytterligare åtta toaletter av samma sort ska placeras ut. Nästa hamnar troligen på Heden.

− Det handlar om platser där det är mycket folk i rörelse. Heden är en plats i staden där det är mycket evenemang så därför behövs en toalett där. Sedan planeras toaletter även på Vasaplatsen, Bältesspännarparken och i Rosenlund, säger Jakob Andreasson.

I dagsläget städas toaletterna i Göteborg två gånger per dag. För att klara det stora antal människor som rör sig i Brunnsparken och på de andra aktuella platserna kommer de nya toaletterna att städas tre gånger om dagen; på morgonen, mitt på dagen och på kvällen.

− Erfarenhetsmässigt är det en bra skötselnivå. Det ska även finnas löpande tillsyn som så snabbt som möjligt tar bort klotter och annan skadegörelse, säger Jakob Andreasson.

Stängt nattetid minskar skadegörelse
För att undvika skadegörelse är toaletterna byggda så att de inte består av så många lösa delar och de kommer dessutom att vara stängda på natten.

− Det är då det sker mest skadegörelse och det händer även att människor övernattar på toaletterna om de är öppna, säger Jakob Andreasson.

Den nya toaletten i Brunnsparken står färdig att använda från eftermiddagen den 2 oktober.