Nu kan alla göteborgare testa sig och få svart på vitt om hur stora utsläpp av koldioxid man orsakar. Göteborgs webb-test för en "personlig växthusgasprofil" lanserades i fredags, i samband med arrangemanget "I stan utan bil".

– Vi vill ge en aha-upplevelse, att man ser hur mycket av vårt beteende som orsakar utsläpp av växthusgaser. Och att alla faktiskt kan göra något för att minska klimatpåverkan, säger Ann-Marie Ramnerö, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Skarpa siffror och ett betyg

– Men vi vill absolut inte säga att man inte får lova att göra en semesterresa med flyg. Alla har vi någon ”last”, men det går att göra val som går i andra riktningen och som kompenserar en enstaka stor förbrukning av till exempel flygbränsle.

Testet tar bara tio minuter att göra. Frågor om boende, uppvärmning, resande, sopsortering och matvanor ska besvaras. Sedan får man sin ”dom” i form av skarpa siffror som upplyser hur många kilo utsläpp av koldioxid man bidrar med varje år, åtföljt av ett ”betyg”, till exempel ”Alldeles för högt” eller ”Bra jobbat!”

Personliga stapeldiagram visar vilka vanor som bidrar mest och minst till klimatpåverkan och till sist ges tips om vad man kan göra för att minska utsläppen, till exempel cykla till jobbet, återvinna mer PET-flaskor eller köpa mer KRAV-märkta livsmedel.

”Vi måste ändra vårt beteende”

Några exempel:

• Att dricka kranvatten i stället för att att köpa 25 halvliters PET-flaskor med vatten minskar koldioxidutsläppen med två kilo.

• Att byta ut 4,5 kilo importerade äpplen mot samma mängd svenska äpplen minskar utsläppen med ett kilo koldioxid.

Den nivå som anses vara långsiktigt hållbar är 2.500 kilo koldioxid per person och år. Men att nå dit ner är nog svårt för de flesta göteborgare.

– Nej, dagens utsläpp ligger ju långt över vad som är rimligt på lång sikt. Så för att nå ner till långsiktigt hållbara utsläpp krävs mycket ny teknik som vi måste få fram. Men den största och svåraste utmaningen är att vi måste ändra vårt beteende, säger Ann-Marie Ramnerö.

Bra sätt att börja diskussionen

Testaren har tagits fram av miljöförvaltningen och trafikkontoret i Göteborg, som har köpt en liknande test från Stockholm och bearbetat den för Göteborgs-bruk.

Ännu är det inte bestämt hur webb-testaren ska marknadsföras utåt.

– I Göteborg arbetar vi nu med att bryta ner det nationella miljömålet för klimatpåverkan till lokal nivå. Testaren kommer säkert att synas i utåtriktade kampanjer framöver, men till att börja med hoppas jag att den kan vara en startpunkt för dialog när vi äre ute och pratar med folk, ett bra sätt att börja diskussionen, säger Ann-Marie Ramnerö.

– Nu finns den och jag hoppas att många ska upptäcka den. Tyvärr är ju klimatpåverkan en fråga som kommer att vara aktuell under ganska många år framöver…

Testa din Växthusgasprofil här!