Göteborg först ut. Ett nytt system med matlådor och muggar som går att använda flera gånger lanseras nu i Göteborg. Det heter Panter och ska minska engångsanvändningen. “Göteborg är först ut med flergångssystem och hoppas att hela landet hakar på”, säger Karin Nielsen, processledare på Kretslopp och vatten.

Från och med 2024 måste alla större restauranger och kaféer erbjuda flergångslådor och muggar. Systemet Panter är framtaget av företaget TINT i samarbete med Göteborgs Stad och företrädare för restaurangbranschen.

Rimmar väl med Göteborgs Stads mål

 – Flergångs-takeaway rimmar väl både med Göteborgs mål om att minska avfallet med 30 procent per invånare och att minska Göteborgs klimatavtryck till nära noll, men också med avfallsplanens mål om att skräpet på marken ska minska med 50 procent, säger Karin Nielsen.

Har en QR-kod

Kunder som köper mat eller dryck får en flergångsbehållare som kopplas ihop med en QR-kod. Lådan eller muggen går att lämna tillbaka på alla restauranger och kaféer som har systemet. Kunder som inte lämnar tillbaka flergångsbehållaren inom några veckor får betala 50 kronor som är kostnaden för lådan/muggen.

Flera anslutna restauranger

Det går att använda flergångsförpackningarna 100-tals gånger. När de inte går att använda längre ska bioplasten återvinnas och bli nya behållare. Flera restauranger har anslutit sig till systemet i dagsläget och målet är att ett 50-tal ska vara med innan sommaren. Tanken på sikt är att flergånggsystemet ska finnas i hela landet, vilket innebär att kunderna kan använda samma mugg och låda överallt.

Panter är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Kretslopp och vatten, Got event, Göteborg & Co, Innerstaden Göteborg, Nordstan, Avenyföreningen och TINT. Det finansieras med stöd av Naturvårdsverket.