Familjedag med odlingstema. Har du gröna fingrar – eller vill kanske gärna få?Då är Stadsmuseets innergård platsen för dig på söndag eftermiddag. ”Odla nu!” – kallar museet sin nya satsning för hela familjen.

Kan man verkligen slå ett pumparekord på Stadsmuseets innergård? Och hur gick det egentligen till när man för flera hundra år sedan odlade sin mat innanför vallgraven?

När Stadsmuseet på söndag bjuder in till sin första familjedag med odlingstema väntar utmaningar för både stora och små trädgårdsmästare.

Trädgårdsmästare från Botaniska på plats
Från Botaniska kommer en riktig trädgårdsmästare, Anna-Karin Ek, för att dela med sig av sitt kunnande. På plats finns också museets egen stadsmulle som har koll på det mesta.

Under eftermiddagen stoppas det fröer i jorden som får gro under våren och sommaren.

– Den 16 september kommer vi att bjuda in till en ny familjedag. Då ska det bli spännande att se hur stora pumporna blivit, säger Helena Joelsson Ekström som är informatör på Stadsmuseet och hoppas på ett nytt storslaget pumparekord.

Berättelser och måleri på dagens agenda
Redan de gamla göteborgarna odlade i innerstan. På 1500- och 1600-talen fanns det massor av odlingar i staden. Inte minst åt man mycket kål – hör mer om det på söndag.

Dessutom kan den som vill vara med och sätta färg på fågelholkar som sedan ska placeras ut i stadens parker och grönområden.

6062.jpg

Gräsligt bekväma och fina bänkar finns nu på flera håll i staden. Provsitt själv på Järntorget, vid Centralstationen eller i Brunnsparken innan du går till Stadsmuseet på söndag eftermiddag. Foto: Rebecka Bukovinsky