Nödiga göteborgare och turister ska få tillgång till fler toaletter i centrala stan. Det är resultatet av ett nytt samarbete mellan park- och naturförvaltningen och ett 20-tal restauranger och kaféer. Ett 40-tal nya skyltar ska också visa vägen till de offentliga bekvämlighetsinrättningarna.

I centralum finns idag drygt ett 30-tal offentliga toaletter. På flera ställen, bland annat i saluhallen vid Kungstorget där det samlas mycket folk, finns inte en enda. Så fler toaletter för allmänheten behövs.

– Därför känns det mycket tillfredsställande att ett antal näringsidkare nu gör sina toaletter tillgängliga även för allmänheten, säger Ingvar Brattefjäll vid park- och naturförvaltningen, projektledare för Trygg, vacker stad som ansvarar för insatserna.

I vissa offentliga byggnader blir det också fritt fram att använda toaletterna.

56D0.jpgEn trygg, ren och vacker stad handlar i allra högsta grad om tillgången på offentliga toaletter.

– Vårt mål är att det ska finnas en toalett inom 150 meters avstånd från vilken punkt som helst i centrala stan, säger Ingvar Brattefjäll.

Det är också viktigt att markera var toaletterna finns. Därför kommer ett 40-tal nya skyltar som visar vägen till bekvämlighetsinrättningarna att sättas upp i sommar.

Turisterna, och för den delen även göteborgare, kommer med all säkerhet att uppskatta att veta vart de ska gå då behoven tränger på.

Samverkan med näringsidkarna en test

Visserligen finns ståltoaletterna strategiskt placerade längs Avenyn. Men de passar inte alla. Rent och fräscht men alldeles för instängt, tycker många. Och tänk om den helautomatiska dörren går i baklås?

Flera av de fristående toalettbyggnaderna vid gator, torg och i parker ligger idag dessutom lite undanskymda. Men nu ska vägen dit markeras.

– Samverkansprojektet med privata näringsidkare ser vi som en test. Fungerar det bra i innerstan lär det fungera även i övriga Göteborg, säger Ingvar Brattefjäll.