Sekelbo i Kortedala en förebild. Minskat matsvinn. färre engångsprodukter, miljöombud och mer funktionella soprum. Det är några av åtgärderna som sätts in när Örgryte-Härlandas äldreboenden ska skrota skräpet. Föregångaren är Sekelbo äldreboende som under 2016 minskade sitt avfall med 23 procent.

Göteborgs Stad har som mål att minska mängden hushållsavfall med minst 30 procent till 2030 jämfört med 2010.

– För att klara det krävs kunskap, att vi alla blir medvetna om vår egen roll och ansvar i det arbetet. Staden som arbetsgivare har ett särskilt ansvar och bör vara en förebild, säger Anna Heldtander, chef för Örgryte-Härlandas äldreboenden.

Nya rutiner och mer kunskap

För att minska avfallen på ett äldreboende behöver man utveckla nya rutiner. Det handlar bland annat om att ha en bättre dialog med köken för att laga den mat som de boende vill ha och äter upp. Om att jobba med miljöombud bland personalen som genom utbildning och nätverkande kan samla på sig kunskap och tipsa varandra. Eller om att öka medvetenheten om när det är viktigt att använda engångsprodukter och när man faktiskt kan låta bli.

– God hygien innebär inte alltid att använda engångsprodukter. Men för att veta när det krävs och när det inte gör det, behövs kunskap. Det kan jag hjälpa till med, säger stadens hygiensköterska Lotta Osbeck.