Foto: Klas Eriksson

Hur ser paradgatan Avenyn ut om städningen ställs in i tre dagar? På onsdag morgon kan göteborgarna skåda resultatet, förmodligen ganska avskräckande. Men då startar också årets vårstädning av Göteborgs innerstad. Städkampanjen genomförs gemensamt av fastighetsägare, näringsidkare och kommunala Trygg vacker stad.

Sedan söndagen är den ordinarie städningen av innerstaden och området runt Avenyn inställd, fram till onsdag morgon.

Mycket skräp på tre dagar

– Det kan säkert bli skräpigt, men det är ju det som är meningen; att visa hur mycket det blir på bara tre dagar, säger Ingvar Brattefjäll på Trygg, vacker stad.

Han var själv ute och kollade på Avenyn på måndagsmorgonen och tyckte inte det var så farligt – ännu.

– Vi har ju städat efter lördag natt, det är då nedskräpningen fullkomligt exploderar. Och vi har tagit beslutet i samråd med Innerstaden AB och Avenyns företagarförening, så de har informerat sina medlemmar om vad som ska hända, säger Ingvar Brattefjäll.

Vill påverka attityder

Han har sysslat med miljö- och städfrågor i kommunen länge och har många gånger fått uppmaningen ”Låt bli att städa under lång tid, så får folk se hur det blir!”.

– Nu gör vi ett försiktigt uppehåll, sen städar vi på onsdag igen. Och vi gör det för att påverka attityder, så att stan ska bli renare.

Redan klockan sju på onsdagen startar årets vårkampanj med att politiker och tjänstemän från kommunen går ut och städar tillsammans med näringsidkare. Patrullen utgår från Stora teatern, med kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén i täten.

90 miljoner per år

Städmorgonen hålls för femte året i rad, men i år får de alltså extra mycket att sopa upp. En annan nyhet för i år är att så gott som samtliga stadsdelar är med i vårkampanjen med olika aktiviteter, den 21 april eller någon annan dag. Varje stadsdel bestämmer hur och var städningen ska gå till, men det kan till exempel handla om att göra fint på torg, i stadsdelscentra eller på kollektivtrafikhållplatser.

Onsdagen avslutas med konferens på Röhsska museet där bland andra Göteborgs-Postens ägare Peter Hjörne ger sin syn på medias roll i en attitydförändring mot nedskräpning.

Den årliga städdagen är en del av Trygg, vacker stads stora kampanj ”Var rädd om Göteborg, TÄNK på var du slänger ditt skräp”. Kampanjen uppmanar alla göteborgare att hjälpa till och minska nedskräpningen – som kostar staden 90 miljoner kronor årligen.

Pengarna kan användas till bättre saker

För bara tre år sedan, 2007, var motsvarande summa 72 miljoner kronor. Trots alla kampanjinsatser ökar alltså räkningen för stadens städning. Men Ingvar Brattefjäll vill inte se det som ett misslyckande:

– Städindex, alltså hur mycket det kostar att städa en timme, har gått upp väldigt mycket på senare år. Dessutom är göteborgarna ute mer i parker och på andra platser.

– Förra året var det kanonväder till pingst, med massor av folk ute i parkerna. Då drar städnotan iväg ordentligt. Men om vi kan minska nedskräpningen, kan vi använda mycket pengar till bättre saker, till exempel att försköna staden, säger Ingvar Brattefjäll.